Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: U narednom periodu se očekuje veći broj preuzimanja i spajanja osiguranja

27 Mar 2019 Komentara (0)Zanimljivost / Osiguranje u svetu / Istraživanje / Deloitte /

ZANIMLJIVOST: U narednom periodu se očekuje veći broj preuzimanja i spajanja osiguranja

Izvor: Deloitte

Među vodećim tržišnim trendovima, osim novih tehnoloških rešenja za plasman osiguranja, posebno se ističu konsolidacije osiguravajućih društava vođenih željom za boljim pozicioniranjem kao i ekonomičnijim poslovanjen što bi trebalo uroditi očekivanom produktivnošću i unapređenom ponudom proizvoda. 
 
Tržišta osiguranja u većini zemalja su i dalje fragmentisana, sa relativno visokim brojem društava sa niskim tržišnim učešćem, te je za očekivati da će doći do daljih spajanja. Na odluke ulagača najviše će uticati sledeća tri faktora:
 
1. prognoza privrednog rasta: još uvek se očekuje da će rast u srednjoj Evropi premašiti stopu rasta u zapadnoj Eropi i drugim razvijenim državama;
2. potencijal rasta: bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u većini država srednje Evrope i dalje je znatno niži nego u zapadnoj Evropi, što dodatno upućuje na veći potencijal rasta od proseka;
3. uređenost industrije: novi regulatorni zahtevi, poput Direktive Solventnost II i očekivanog uvođenja "MSFI 17" početkom sledećeg desetleća čine poslove osiguranja skupljim, zahtevaju znatan kapital, što ujedno predstavlja dodatan pritisak na profitabilnost i traži dodatnu centralizaciju na regionalnom nivou.
 
Potencijal tržišnog rasta veći od proseka u kombinaciji sa strateškim repozicioniranjem velikih grupa osiguravača su činioci koji će uticati na konsolidaciju tržišta osiguranja kroz kupovine i spajanja.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?