Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Online prodaja osiguranja u značajnom porastu

10 Jul 2017 Komentara (0)Zanimljivost / Perspektiva osiguranja / Veštačka inteligencija / IT tehologije / Automatizacija / Savrmene tehnologije / Online prodaja /

ZANIMLJIVOST: Online prodaja osiguranja u značajnom porastu

Izvor: Swiss Re

Velika Britanija je najbolji primer jer se oko 24% premije osiguranja motornih vozila ostvaruje putem online kanala. Istovremeno i neke druge zemlje su tu napravile ozbiljan iskorak. Na primer, online kupovina osiguranja motornih vozila u Kini je više nego utrostručena u periodu od 2013. do 2015. godine i čini oko 10% posto domaćeg tržišta osiguranja. U Sjedinjenim Američkim Državama je takođe direktna prodaja osiguranja klijentima putem interneta ili telefona progresivno rasla te se čak i tradicionalni proizvodi životnog osiguranja prodaju online, a dobar primer za to je i Belgija gde se oko 11% premije osiguranja života upravo proda online.
 
Regulacione promene koje su se dogodile takođe su uticale na neke od ovih promena. Tako je kineska regulaciona komisija forsirala osiguravače da idu prema "online" kanalu, naglašavajući da i tradicionalni i online osiguravači trebaju istraživati tehnologije kako bi došli do novih klijenata. Ovaj je regulator takođe otklonio postojeće geografske restrikcije na prodaji pojedinih životnih i imovinskih osiguranja. Slično tome, regulator u Indiji je izdao smernice u 2016. godini kojima zahteva od osiguravajućih društava da budu dostupni i u digitalnom formatu. 
 
Međutim, i uz te primere, online prodaja osiguranja ostaje relativno mali udeo u mnogim zemljama, u poređenju sa drugim distribucionim kanalima i posebno zastupljenosti e-poslovanja u ostalim sektorima. U Evropskoj Uniji, je tako prodaja putem interneta u nefinansijskom sektoru iznosila 16% agregatnog prihoda u 2015. godini, a za neke aktivnosti kao što je rezervacija hotelskog smeštaja, udeo internet prodaje je preko 25%, dok je prosečan udeo direktne online prodaje osiguranja manji od 5%.
 
Swiss Re se u svojoj publikaciji osvrnuo i na uticaj kulture na prodaju osiguranja putem online kanala prodaje. Kroz analizu je zaključeno da je online prodaja osiguranja uspešnija u društvama koja naglašavaju individualni, umesto kolektivnog pristupa. To verovatno stvara veću potrebu stanovnika za traženjem nezavisnih izvora informacija i izbor najboljeg rešenja u osiguranju. Takođe, ljudi u kulturama gdje su jasne društvene hijerarhije se više oslanjaju na lični izvor preporuke. Kao rezultat toga, manje koriste informacije iz nezavisnih izvora kao što je internet i favoriziraju tradicionalne prodajne kanale.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?