Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG otpisao 120 miliona evra vrednosti svojih ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

12 Aug 2020 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG otpisao 120 miliona evra vrednosti svojih ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

Izvor: VIG

Otpis je rezultat analize koja je sprovedena na osnovu preporuka evropskog regulatora ESMA-e i "makroekonomskih trendova na koje je uticao Covid-19". Otpisano je ukupno 120 miliona evra vrednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji, prevashodno zbog značajnog povećanja diskontnih kamatnih stopa na troškove otpisa, povezanog sa Covidom-19, navodi se u saopštenju. Zbog tih otpisa VIG je u prvoj polovini godine zabeležio 22% manju dobit pre oporezivanja nego u istom prošlogodišnjem periodu, u visini od oko 200 miliona evra, pokazuje preliminarna procena.
 
Kada se isključe otpisi, dobit pre oporezivanja "pokazuje pozitivan trend", između ostalog zahvaljujući uopšteno manjim troškovima potraživanja, na primer onih povezanih sa štetom prouzrokovanom vremenskim nepogodama.
 
VIG ujedno ističe da zbog kontinuirane neizvesnosti ne može objaviti prognoze godišnjih poslovnih rezultata. Kompletan poslovni izveštaj za prvu polovinu godine biće objavljen 26. avgusta. Iz VIG-a su potvrdili predlog o isplati dividende za 2019. godinu od 1,15 evra po akciji, koji bi trebao biti odobren na skupštini akcionara 25. septembra.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?