Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sava Re ostvarila dobit od 43 miliona evra u prošloj godini

09 Mar 2019 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Sava osiguranje / Sava Grupa / Sava Re / Energoprojekt Garant /

Sava Re ostvarila dobit od 43 miliona evra u prošloj godini

Izvor: Sava Re

Ovaj rast je rezultat rasta neživotnih osiguranja u Sloveniji (10,9%), neživotnih osiguranja van Slovenije (12,5%) te osiguranja života van Slovenije (17,8%). U poslovima reosiguranja Grupa je u 2018. godini ostvarila 7,2% manju bruto premiju zbog planiranog ograničenja rasta i odbijanja manje profitabilnih poslova. Takođe, ovogodišnja bruto premija životnih osiguranja u Sloveniji je pala za 2,9%, što je rezultat velikog broja doživljenja.
 
Operativni prihodi grupe porasli su za 9,8% u 2018. godini, na šta je, osim rasta bruto premija postojećih društava, uticalo i poslovanje novih društava u grupi koja su se pridružila 2018. godine. Tako su uspešno završene 3 akvizicije, prvo ponziono društvo NLB Novi mirovinski fond iz Makedonije, koji je preimenovan u Sava mirovinsko društvo, zatim Energoprojekt Garant iz Srbije, koji je krajem godine postao član srpskog društva za neživotno osiguranje, te asistencija TBS Team 24 iz Slovenije. 
 
Prošla godina je bila relativno povoljna za poslove osiguranja i reosiguranja sa gledišta velikih šteta, što je uticalo na poboljšanje kombinovanog koeficijenta te, samim tim, na uspešnost poslovanja grupe. Na povećanu profitabilnost uticali su i ostvareni sinergijski rezultati spajanja 4 osiguravajuća društva u jedno osiguravajuće društvo pod jedinstvenim brendom Sava osiguranje i unapređenje poslovanja u društvima van EU, gde tržišta poslednjih godina rastu brže od razvijenih tržišta, što Sava Re Grupi daje povoljan rast prihoda i podizanje poslovnog uspeha.
 
Grupa je završila 2018. godinu sa ostvarenom neto dobiti od 43 miliona evra, čime je ostvarila 13,1% povrata na kapital. U 2019. godini planira se bruto premija veća od 555 miliona evra, a grupa planira nastaviti da drži fokus na kupcima, digitalizaciji poslovanja, razvoju inovativnih usluga i proizvoda osiguranja, povezivanju usluge asistencije sa proizvodima osiguranja, te sprovođenju priprema za primenu MSFI 9 i 17.(Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja) Uz to u poslovima reosiguranja planirano je i širenje na tržište Latinske Amerike tokom 2019. godine.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?