Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sava Neživotno osiguranje ostvarilo rast premije u prvoj polovini 2019 godine

16 Jul 2019 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Sava osiguranje / Sava Grupa / Sava Re / Energoprojekt Garant /

Sava Neživotno osiguranje ostvarilo rast premije u prvoj polovini 2019 godine

Izvor: Sava osiguranje

Za 6 mesesi 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine, ukupan iznos fakturisane premije neživotnih osiguranja porastao je za 10%. Najveći uticaj na rast premije ostvaren je u segmentu ostalih imovinskih osiguranja i to 36%, kao i u prodaji auto kasko osiguranja, koje je u ovom periodu u odnosu na isti period u 2018. godini poraslo za 32%. Takođe, značajan rast premije postignut je u segmentu osiguranja od opšte odgovornosti, 20,8%. Ostvaren je i rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za 7% u odnosu na isti period prošle godine.
 
Prošla godina za Sava neživotno osiguranje je bila rekordna godina, ne samo po ostvarenoj dobiti, već i po mnogim parametrima koji su važni za poslovanje osiguravajućih kompanija. Premija osiguranja u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu porasla je za 14,1%, što je 72% više u odnosu na rast tržišta neživotnih osiguranja (8,2%). Najveći rast je ostvaren kod imovinskih osiguranja, preko 36% u odnosu na prošlu godinu.
 
Sava neživotno osiguranje u 2018. godini ostvarilo je najveći iznos dobiti od početka rada pod imenom Sava osiguranje. Posle oporezivanja, iznosila je više od milion evra. Na ostvarenje dobiti u prošloj godini, pored dominantnog uticaja porasta portfelja Društva, značajan doprinos omogućilo je i povećanje efikasnosti poslovanja. Takođe, na rezultate Društva uticalo je i, odlukom matične kompanije Sava Re iz Ljubljane, pripajanje Energoprojekt Garant osiguranja Društvu, krajem 2018. godine.
 
Društvo raspolaže se adekvatnim nivoom tehničkih rezervi koje su na poslednji dan prošle godine bile 2,3 mlrd. dinara, koliko je iznosila i bruto fakturisana premija za istu godinu. Pored toga, na dan 31.12.2018. godine raspoloživa margina solventnosti Sava neživotnog osiguranja bila je za 4 puta veća od zakonski propisane, što je potvrda jako visokog nivoa adekvatnosti kapitala.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?