Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Regres za premije osiguranja u poljoprivredi

09 Feb 2014 Komentara (0)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje životinja / Zaštita imovne /

Regres za premije osiguranja u poljoprivredi

Za potrebe poljoprivrede u 2014.godini u Republici Srbiji je budžetom predviđeno 45 milijardi i 400 miliona dinara. Skoro polovina tog novca namenjena je podsticanju proizvodnje. Nadležni su najavili drugačiju preraspodelu subvencija, kako bi se povećala produktivnost i konkurentnost poljoprivrednika, ali sa aspekta osiguranja je najznačajnije zadržavanje regresiranja plaćenih premija osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje.

Preciznije, u okviru ovih sredstava namenjenih za podsticanje proizvodnje, a prema "Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2014.godini", koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obezbeđena su sredstva za regresiranje premija osiguranja za poljoprivredu u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara. Istom odlukom je utvrđena i visina regresa za plaćenu premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje u iznosu od 40% plaćene premije osiguranja.

Nastavak državne politike podsticanja osiguranja u poljoprivredi, uz razvijanje svesti kod poljoprivrednika o značaju osiguranja, je od izuzetnog značaja jer daje mogućnost poljoprivrednim proizvođačima da uz osiguranje vlastitih poljoprivrednih gazdinstava osiguraju i ono što proizvode od štetnog dejstva značajnog broja faktora na koje inače sami ne mogu direktno uticati, a koji predstavljaju konstantne rizike od kojih zavisi poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu. Ma koliko izdaci za osiguranje mogu izgledati veliki, državne subvencije će podstaći mnoge da se osiguraju i tako zaštite vlastitu proizvodnju, a za očekivati je da sa sveopštim razvojem i osavremenjavanjem poljoprivredne proizvodnje osiguranje u poljoprivredi postane manje rizično za osiguravače i samim tim jeftinije i pristupačnije za poljoprivrednike!

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?