Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Prvi potez Mirka Petrovića u Dunav osiguranju: Sebi skresao platu napola

14 Aug 2014 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Osiguravajuće kuće / Dunav / Dunav osiguranje / Dunav Grupa /

Prvi potez Mirka Petrovića u Dunav osiguranju: Sebi skresao platu napola

Izvor: Blic

"Nadzorni odbor je 11. avgusta imenovao Petrovića za člana Izvršnog odbora i generalnog direktora kompanije. Na istoj sednici, na predlog Mirka Petrovića, njegova plata je smanjenja za više od polovine"  potvrdili su za Blic u Dunav osiguranju, i dodali da će Petrović da zarađuje manje nego top menadžeri u osiguravajućim kompanijama.

Petrović će u Dunav osiguranju primati 315.000, dok je 670.000 dinara bila plata njegovog prethodnika Marka Ćulibrka koji je nedavno smenjen sa čela ove kompanije.

Najveću platu u državnim preduzećima od 908.000 dinara ima Radojica Rovčanin, direktor Agencije za kontrolu letenja. Marko Ćulibrk iz Dunav osiguranja je po visini plate bio na drugom mestu, dok je Milan Živanović, nedavno smenjen sa čela Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, mesečno zarađivao 446.000 dinara. Petrović je prvi direktor državnog preduzeća koji je sam sebe udario po džepu.


Profesor Ekonomskog fakulteta Božidar Cerović kaže da direktor koji ostvaruje profit treba da ima dobru platu, ali da je problem što se menadžeri državnih preduzeća često ne rukovode ekonomskom logikom.

"Državna preduzeća su više državne službe, jer ih država pritiska da recimo smanje utrošak struje, povećaju broj radnika ili povuku potez koji ne bi uradio privatnik" ocenio je Cerović.
 

Dunav osiguranje je prošle godine sa 3.000 zaposlenih ostvarilo dobit od 15,9 miliona dinara, dok je 2012. završilo sa minusom od 1,4 milijarde.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?