Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Premija osiguranja u prvom kvartalu ove godine porasla 10 odsto

14 Jun 2017 Komentara (0)Nadzor osiguranja / NBS / Narodna Banka Srbije / Osiguravajuće kuće / Osiguranje / Sektor osiguranja /

Premija osiguranja u prvom kvartalu ove godine porasla 10 odsto

Izvor: NBS

Premija neživotnih osiguranja beleži rast od 8%, pri čemu je osiguranje od auto-odgovornosti poraslo 5,8%, imovinska osiguranja za 4,5% te kasko osiguranje motornih vozila za 13,8%.

U strukturi premije, na neživotna osiguranja se odnosi 76,3% premije, dok je udeo životnih osiguranja iznosio 23,7%. Rast udela životnih osiguranja sa 22,3% u istom razdoblju prethodne godine posledica je nominalnog rasta tih osiguranja od 17%, saopštila je Narodna banka Srbije.(NBS) Osiguranje od auto-odgovornosti čini 27,9% ukupne premije osiguranja te je koncentracija portfelja u ovom segmentu blago povećana imajući u vidu da 3 društva za osiguranje sa najvećim udelom u premiji osiguranja od auto-odgovornosti pokrivaju 69,6% tržišta, dok su u istom razdoblju prethodne godine ta društva pokrivala 68,2% tržišta.
 
Na kraju marta na tržištu su poslovala 23 osiguranja, što je jedan manje u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj zaposlenih iznosio je 10.923,  što je manje za 0,2% na godišnjem nivou.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?