Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje deo prevencije od elementarnih nepogoda

04 Mar 2015 Komentara (0)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje od elementarnih nepogoda Zaštita imovne /

Osiguranje deo prevencije od elementarnih nepogoda

Izvor: TANJUG

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplsvljenih područja Marko Blagojević predstavio je, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, predstavnicima međunarodnih institucija, EU i zemljama koje su pomogle Srbiju posle katastrofalnih poplava, Nacionalni program upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

U okviru skupa posebno je istaknut značaj osiguranja svih vrsta imovine od elementarnih nepogoda. Direktor Blagojević je ukazao da je prodor osiguranja u Srbiji, kako se pokazalo tokom majskih poplava, marginalan. Blagojević je rekao da se prilikom procene štete pokazalo da je penetracija osiguranja u poplavljenim područjima kada je reč o privatnim domaćinstvima, svega 2%, a kod privrednih subjekata 18%.

Prema njegovim rečima, cena osiguranja se kreće od 20 evra godišnje pa do 60 evra za veće stambene objekte.

Direktorka za Jugoistočnu Evropu, Evropu i Centralnu Aziju Svetske banke Ellen Goldstein ukazala je na potrebu uvođenja obaveznog osiguranja od elementarnih nepogoda, navodeći postojanje regionalnog osiguranja sa sedištem u Beogradu.

Međutim, premijer Vučić je prisutnima ukazao na problem nepostojanja svesti među građanima u vezi sa osiguranjem. Premijer je naglasio da bi onaj ko bi građanima saopštio tako nešto završio karijeru u roku od dva i po dana. "Kod nas taj stepen odgovornosti i svesti ne postoji. Nije realno da to završimo narednih meseci. Potrebno je da to stalno govorimo i objašnjavamo i valjda ćemo to jedanput razumeti", objasnio je premijer. On je naveo da je realnost nepostojanje mogućnosti i želje da se bilo šta plati. "Kod nas, a i na celom zapadnom Balkanu razmišljamo o tome tek kada se nešto desi", poručio je Vučić dodajući da zbog toga smatra nacionalni plan prevencije prekretnicom.

Uz pomoć međunarodne zajednice on očekuje da će poći za rukom da se građani ubede u potrebu osigiranja od elementarnih nepogoda.

Ambasador Švajcarske Jean Daniel Ruch ukazao je da u Švajcarskoj postoji obaveza osiguranja nekretnina. "Ne možete biti vlasnik neke nekretnine u Švajcarskoj a da nemate osiguranje od nepogoda. Takav sistem treba usvojiti u Srbiji i drugim zemljama regiona", poručio je ambasador. Ambasador Ruch je istakao da je prevencija od elementarnih nepogoda miks odgovornosti države i pojedinaca.

U vremenu pred nama, a s obzirom na sve prisutniju opasnost od elementarnih nepogoda, treba se ozbiljno pozabaviti podizanjem svesti građana o značaju osiguranja uopšte kao i o mogućnostima uvođenja određenih kategorija obaveznog osiguranja, pre svega upravo od rizika elementarnih nepogoda.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?