Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

OSIGURANJA: Prijavite štetu od poplava i pare stižu za tri nedelje

25 May 2014 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Osiguravajuće kuće / Naplata štete / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje imovine / Prijava štete /

OSIGURANJA: Prijavite štetu od poplava i pare stižu za tri nedelje

Izvor: Kurir

U osiguravajućim kućama uveravaju da će najkasnije za dve-tri nedelje od dolaska procenitelja isplatiti štetu svima koji su osigurali kuću, stan, stoku, useve ili plodove u slučaju poplava. Oni pozivaju svoje osiguranike koji imaju pokriven rizik od poplava i kasko osiguranje da prijave štetu i ekipe će vrlo brzo izaći na teren.

Lakša procedura

Osiguranje od poplava, bujica i visokih voda ne spada u osnovni, već dopunski rizik prilikom osiguranja. Osnovni paket podrazumeva štetu od požara, krađe, udara groma, grada. U slučaju da ste osigurali automobil, kasko osiguranje pokriva i poplave.
U Dunav osiguranju kažu da već imaju prijavljenu štetu, da su njihove ekipe na terenu, kao i da će građani ostvariti svoja prava i ako nemaju polisu. "Ekipe u najkraćem roku idu na teren, maltene odmah. Učinićemo sve da proceduru pojednostavimo. Procena štete i obrada odštetnih zahteva iz poplavljenih područja biće prioritet" navode u Dunav osiguranju. U ovoj kompaniji ističu da je osiguranjem useva i plodova procentualno obuhvaćen mali broj obradivih i zasejanih površina.

osiguranje, poplave, poplava


U kompaniji Wiener Stadtische kažu da, prema preliminarnim podacima, u najugroženijim područjima imaju oko 5.000 osiguranika - građane, poljoprivredna gazdinstva i kompanije."Zasad je vrlo malo prijavljene štete, ali očekujemo rast prijava kad se voda povuče. Od trenutka kada oštećena strana dostavi kompletnu dokumentaciju, imamo zakonsku obavezu da štetu rešimo u roku od 14 dana. Ovaj period kod nas je uglavnom kraći, ali probaćemo da ne bude duži od tri dana od dana kompletiranja dokumentacije. Gde nije moguće odmah odrediti tačnu visinu štete, isplaćivaćemo akontaciju odmah" uveravaju u kompaniji Wiener Stadtische.

Potrebna fotografija

U Uniqa osiguranju kažu da je za sve kojima je naneta šteta manjeg obima dovoljno da nakon prijave pošalju fotografije na osnovu kojih će naknada biti isplaćena u ekspresnom roku, dok za štetu većih razmera dolaze procenitelji. "Na poplavljenim područjima nalazi se oko 2.500 domaćinstava naših osiguranika i oko 300 firmi. Dosad nam je stiglo oko 300 prijava štete iz Obrenovca, Svilajnca, Loznice, Paraćina, Valjeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Osečine, Lajkovca, Šapca, Niša, Lučana, Banje Koviljače, a očekujemo da će biti isplaćeno najmanje milion evra" ističu u Uniqa osiguranju.

 

Osigurane termoelektrane Nikola Tesla i Kostolac

Dve osiguravajuće kuće, Wiener Stadtische i Uniqa, osigurale su Termoelektranu Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu i Termoelektranu i kopove Kostolac, koji su jedva odoleli naletima Save, Mlave i Kolubare, pretrpevši veliku štetu. Moguće je, kako nezvanično saznajemo, da će samo za TENT morati da isplate oko 1,7 miliona evra.
U kompaniji Wiener Stadtische potvrđuju da su jedna od dve osiguravajuće kuće koje su osigurale TE Nikola Tesla, pod uslovima koji pokrivaju sve rizike nastale usled poplave. „U ovom momentu bilo bi neprofesionalno paušalno određivati iznos nastale štete, naročito kad se uzme u obzir činjenica da još nije moguće pristupiti oštećenim objektima. Iza osiguravača stoje ozbiljne strane reosiguravajuće kuće, koje pokrivaju velike rizike, tako da ne postoji rizik da šteta ne može biti isplaćena“, uveravaju u ovoj kući.
U Uniqa osiguranju kažu da su s Wiener Stadtische osigurali i Elektrodistribuciju Kragujevac i Limsko-drinske hidroelektrane Bajina Bašta. „Osiguranjem su pokriveni svi rizici, uključujući štetu nastalu od poplava. Ostala preduzeća u okviru EPS osigurana su kod drugih kompanija“, navode u Uniqa osiguranju.
U kompaniji Wiener Stadtische potvrđuju da su jedna od dve osiguravajuće kuće koje su osigurale TE „Nikola Tesla“, pod uslovima koji pokrivaju sve rizike nastale usled poplave. „U ovom momentu bilo bi neprofesionalno paušalno određivati iznos nastale štete, naročito kad se uzme u obzir činjenica da još nije moguće pristupiti oštećenim objektima. Iza osiguravača stoje ozbiljne strane reosiguravajuće kuće, koje pokrivaju velike rizike, tako da ne postoji rizik da šteta ne može biti isplaćena“, uveravaju u ovoj kući.
 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?