Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Nova polisa za osiguranje od poplava

06 Jan 2015 Komentara (0)Osiguranje imovine / Osiguranje rizika / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Obavezno osiguranje / Rizik poplava i bujica / Osiguranje od poplava i bujica /

Nova polisa za osiguranje od poplava

Izvor: RTS

Srbija je u 2014. godini, od poplava, pretrpela štetu veću od milijardu i po evra, što je gotovo 1/4 šteta od svih prirodnih katastrofa u proteklih pola veka.

Pre 3 meseca prvu polisu koju reosigurava Evropa RE potpisao je Obrenovčanin čija je imovina stradala u majskim poplavama. U međuvremenu, na takav korak odlučilo se samo nekoliko desetina građana, kažu u Energoprojekt Garant osiguranju koje se za sada jedino uključilo u prodaju te polise.

"Mislim da je to malo duži proces što se tiče edukacije, tržišta i krajnjih korisnika ovih polisa", kaže Mirjana Bogićević, direktorka Energoprojekt Garant osiguranja, u izjavi za RTS.

Država taj proces podstiče na više načina, poučena iskustvom s poplavama. Čak 6 opština je poplavljeno i po 7 puta i nema tog lokalnog ili državnog budžeta koji može da svaki put pokrije tako nastale štete.

Direktor Kancelarija za obnovu i razvoj Marko Blagojević kaže da je Srbija na dobrom putu da obezbedi donaciju, da sve nove kuće u koje će se ljudi useliti budu osigurane od elementarnih nepogoda. "Osiguranje imovine nije skupa stvar. Procenjuje se da će osiguranje od elementarnih nepogoda novih kuća koje se grade koštati između 30 i 60 evra godišnje, što znači između 2,5 i pet evra mesečno", kaže Marko Blagojević.

Međutim nije bilo lako među većim osiguravajućim kućama pronaći sagovornike o programu Evropa RE.

"Suštinska ideja je bila dobra - da mi osiguravači fungiramo Evropi RE kao prodajni kanal, a da se čitav rizik akumulira kod Evrope RE. Mi ćemo tu da se priključimo kad budemo imali određene uslove, adekvatnu prodajnu mrežu", rekao je Christoph Czettl, direktor "Grawe osiguranja".

Branko Krstonošić, direktor "Wiener Stadtische osiguranja" kaže da je pitanje da li to osiguranje treba da bude obavezno ili ne. "Mislim da to treba stimulisati, a ne narediti", ističe Krstonošić.

Ozbiljniji pomaci u osiguranju imovine od prirodnih katastrofa u proteklim godinama napravljeni su u Rumuniji i Turskoj i to najviše zbog činjenice što je uz nižu cenu osiguranja takva polisa za građane u tim zemljama postala obavezna.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?