Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

NBS do leta usvaja ceo zakonodavni paket u osiguranju

10 Feb 2015 Komentara (0)Nadzor osiguranja / NBS / Narodna Banka Srbije / Sektor osiguranja / Zakon o osiguranju /

NBS do leta usvaja ceo zakonodavni paket u osiguranju
Izor: Beta
 
Zamenik generalnog direktora Narodne banke Srbije (NBS) za Sektor nadzora nad obavljanjem delatnosti osiguranja Srđan Milovanović izjavio je danas da će NBS biti otvorena za saradnju, podršku i inicijative koje se odnose na uređenje delatnosti osiguranja.
 
Milovanović je u Privrednoj komori Beograda, na okuglom stolu na kojem je predstavljen novi Zakon o osiguranju, ocenio da će ta saradnja biti posebno značajna u prvoj polovini ove godine, za kada se planira izrada pravilnika i drugih pratećih podzakonskih akata ovom zakonu.
 
Milovanović je, kako se navodi u saopštenju Privredne komore Beograda, podsetio da je Zakon o osiguranju usvojen 27. decembra 2014. u Skupštini Srbije i da a njegova primena počinje 27. juna 2015. "Želimo da u narednih 6 meseci počnemo implementaciju novog zakona i da zaokružimo zakonodavni okvir za ovu delatnost" kazao je on.
 
Milovanović je dodao i da je posebno važno što će NBS kao nadzorni organ imati proširen opseg nadzora u osiguranju s obzirom da će po novom zakonu i poštanski operater i lizing kompanije moći da obavljaju poslove osiguranja.
 
Direktorka Odeljenja za pravna pitanja u sektoru za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja NBS Aleksandra Miletić kazala da se o Zakonu o osiguranju prethodno pozitivno izjasnila i Evropska komisija, jer su njime stvoreni uslovi da se na domaćem tržištu pružaju moderne usluge osiguranja prilagođene stvarnim potrebama korisnika uvođenjem evropskih standarda.
 
Ona je navela da je zadržan model dobrovoljnog osiguranja imovine i lica kao osnovni princip i definitivno razdvojeno životno i neživotno osiguranje. "Novim Zakonom prihvaćena je i inicijativa Privredne komore Beograda da sva lica koja žele da poslove zastupanja u osiguranju obavljaju kao dopunsku delatnost to mogu da rade u skladu sa modalitetima koje je utvrdio Zakon o radu" istakla je Miletićeva.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?