Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Kopaonik biznis forum: Rast značaja osiguranja u okruženju pandemije

25 May 2021 Komentara (0)Osiguranje / osiguravajuće kuće / Tržište osiguranja / Kopaonik biznis forum /

Kopaonik biznis forum: Rast značaja osiguranja u okruženju pandemije

Izvor: UOS

Sa panela je poručeno i da je tokom prethodne, pandemijske godine, porastao značaj životnog osiguranja. Premija je u tom delu porasla za čak 4,4% dok je kod neživotnih osiguranja registrovan rast od 1,7%.

Predsednica IO Dunav osiguranja Ivana Soković izjavila je da su se osiguravači dobro prilagodili novim okolnostima i da su na onlajn prebacili sve što je moglo da se prebaci, kao što je ugovaranje osiguranja i prijava štete. To znači da je osiguranje sada dostupno 24 sata, naglasila je Soković.
 
Predsednik IO Triglav osiguranja Dragan Marković očekuje da će infrastrukturni projekti povećati premiju osiguranja, ali i da se globalno očekuje da će na njen dalji rast uticati i klimatske promene, tačnije zaštite od njih.
 
Na panelu je ukazano i na rizike koji su posebno aktuelni od pojave pandemije, kao što je zaštita podataka u računarima, jer je ubrzana digitalizacija dovela do toga da je taj rizik sve prisutniji.
 
Tako je predsednik IO Wiener Stadtische osiguranja Zoran Blagojević izjavio da je tokom prošle godine, samo u SAD, prosečan otkup hakera za vraćanje pristupa podacima kompanije iznosio čak 300.000 dolara. Mete napada uglavnom su bila mala i srednja preduzeća, jer su im sistemi zaštite najslabiji, izjavio je Blagojević. On je ukazao i na potrebu osiguravača da se menjaju, jer dolaze mladi koji drugačije misle i čija razmišljanja moraju da prate i proizvodi i usluge industrije osiguranja.
 
Predsednik IO DDOR osiguranja Giorgio Marchegiani smatra da pandemija nije izazvala nove rizike, već je pokazala da su se neki, koje smo smatrali teoretskim, zaista i dogodili, kao i da je došlo do povezivanja određenih rizika koje je praktično nemoguće osigurati. On smatra i da je preduslov za razvoj osiguranja u Srbiji edukacija. Sama tehnologija neće unaprediti znanja klijenata, već shvatanje da je osiguranje neizostavna komponenta života i rada.
 
Predsednik IO Grawe osiguranja Christoph Czettl je posebno pohvalio fleksibilnost osiguravača naglašavajući da se sada drugačije prodaju proizvodi i zaključuju ugovori nego sto je bilo ranije. On je ukazao i na to da treba razmisliti i o promeni zakonske regulative ovoj oblasti.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?