Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Hibridni rad i sajber bezbednost

10 Aug 2021 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Online edukacija / Cyber osiguranje / IT / IT sektor / osiguranje za IT /

Hibridni rad i sajber bezbednost

Izvor: VIB

Kada kažemo “hibridni rad”, možda ćemo najpre pomisliti na tip proizvodnje, način funckionisanja neke fabrike ili možda na neki logistički proces. Međutim, odgovor nije nijedan od navedenih. Reč je o ljudima.

Pojam “hibridni rad”, odnosno hibridni sistem rada, odnosi se pre svega na kombinaciju rada od kuće i rada u kancelariji, odnosno poslovnom prostoru kompanije. Tokom pandemije, veliki broj kompanija je prešao na rad od kuće pa je logično da se, nakon smirivanja situacije, zaposleni polako vraćaju u kancelarije, zar?  
 
Stvari izgleda ne funkcionišu baš tako. Prema istraživanjima konsalting kompanije McKinsey & Company, budućnost rada je hibridna. Anketirani rukovodioci i zaposleni izjasnili su se da bi radije zadržali fleksibilnost rada od kuće, nego što bi se u potpunosti vratili u kancelariju. 
 
Rad na relaciji kancelarija – stan možda zvuči bolje, pa čak i produktivnije za mnoge zaposlene i kompanije, ali koje su implikacije ovakvog načina organizovanja? Jedna od najvećih stavki na ovoj listi je svakako sajber bezbednost.
 
Hibridni sistem rada i sajber bezbednost
 
Korišćenje ličnog umesto službenog računara, VPN pristup internoj kompanijskoj mreži, transfer fajlova načinima koji isu u skladu sa propisima sajber bezbednosti i kao finale: upotreba cloud tehnologije – sve su ovo “karike” jednog lanca sajber bezbednosti u slučaju hibridnog sistema rada. Koja je najslabija karika? Kako kod koga.
 
Manadžeri su mahom veoma pouzdani u funkcionisanje svojih sistema sajber bezbednosti, u smislu da veruju u informisanost i odgovornost svojih zaposlenih tokom hiridnog načina rada. Međutim, ima i onih koji priznaju da su njihove kompanije bar u nekom trenutku imale problem sa sajber incidentima, ili postoji realna verovatnoća da se to desi. Kao najslabije tačke sajber bezbednosti tokom ovakvog načina rada izdvajaju se:
  1. Ljudski element: zbog potencijalne niže koncentracije prilikom rada od kuće ili na prelasku u kanclearije, zaposleni postaju skloniji greškama kao što su otvaranje sumnjivih linkova, i nasedanje na razne phishing prevare.
  2. Tehnologija i rad u cloud-u: upotreba VPN-a koji nije dovoljan za zaštitu od sajber rizika, kao i masovni prelazak na upotrebu cloud-a, slabi sistem sajber bezbednosti kompanije, jer se u tom procesu zaboravlja na primenu osnovnih postulata zaštite od sajber pretnji. 
 
Nijedna od ovih tehnologija nije sama po sebi manje bezbedna. Poenta je samo u tome da se tokom hibridnog načina rada, iako se produktivnost održava na viskom nivou, svest o bezbednost pada. Koje nam opcije ostaju – da li postoji način da hibridni rad bude bezbedan?
 
Kako učiniti hibridni način rada bezbednim za sve?
 
Ukoliko ste se odlučili za hibridni rad, neka i vaša strategija sajber bezbednosti bude hibridna. Počnite od pretpostavke da sve što ste do sada radili po pitanju zaštite od sajber rizika, mora da bude bolje. 
 
Uređaji koji vaši zaposleni koriste moraju da budu redovno “pregledani”, a njihovi sistemi i anti-virus programi ažurirani, kako ne bi postali glavna čvorišta pretnji. Osigurajte pristupe internoj mreži, dokumentima i nalozima tako što ćete utvrditi multi-faktornu autentifikaciju pri logovanju, i redovno sprovodite provere postojećih rešenja za sajber bezbednost.
 
Na kraju, ostaje vam samo da dodatno edukujete zaposlene kako da na pravi način zaštite sebe i kompaniju tokom hibridnog rada.
 
U čitavom ovom procesu postoji jedna važna stavka koja se podrazumva kod svih kompanija koje bar u nekoj meri funkcionišu online, skladište podatke ili posluju u slocud-u, a to je sajber osiguranje. Ono predstavlja dodatan nivo sigurnosti jer vam omogućuje da pokrijete potencijalne finansijske izdatke do kojih može doći zbog ugrožene sajber bezbednosti.  
 
Želite da saznate više o sajber osiguranju? Kontaktirajte VIB tim i mi ćemo pronaći najbolje rešenje za potrebe vaše kompanije.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?