Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Grawe kupuje Atos osiguranje u BiH

03 Aug 2018 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Grawe / Grawe osiguranje / Grawe grupa / Atos osiguranje / Bobar osiguranje /

Grawe kupuje Atos osiguranje u BiH

Izvor: capital.ba

Za sada Atos osiguranje, neće biti pripojeno Grawe Banjaluka, odnosno nastaviće poslovati kao posebno pravno lice. Inače predstavnici Grawe osiguranja su pregovarali i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Inače austrijski Grawe u BiH ima dve kćerke firme, Grawe Banjaluka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atos-a banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u Republici Srpskoj (RS) i u segmentu auto-osiguranja kojim se do sada nije bavio. Inače, Grawe Sarajevo je u martu prošle godine službeno preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godinu završilo sa premijom od 25,5 miliona KM i tržišnim udelom od 5,72%. Uz ovo, Grawe je prošle godine kupilo i Merkur osiguranje u Crnoj Gori za 1,39 miliona evra, što sve ide u prilog namerama ovog osiguravača da ojaća svoju poziciju u regionu.
 
Što se tiče samog Atos osiguranja njegova poslovna dobit na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM. Kada se uključe ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna ove godine bila je 2,29 miliona KM u odnosu na prošlogodišnjih 2,1 milion KM. Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko 4 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Najveći deo prihoda, oko 10 miliona KM, čine prihodi od premija osiguranja, suosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja. Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 miliona KM i veći su za 4,4 miliona KM nego u istom periodu lani. Dugoročnih obaveza nema, dok su kratkoročne obaveze zaključno sa 30. junom ove godine iznosile 20,6 miliona KM.
 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?