Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

EIOPA objavila studiju o propustima i manjkavostima u osiguranju

18 Jul 2018 Komentara (0)EIOPA / nadzor osiguranja / propusti i manjkavosti / prepoznavanje propusta i manjkavosti /

EIOPA objavila studiju o propustima i manjkavostima u osiguranju

Izvor: EIOPA

Finansijska kriza je uzrokovala finansijsku nestabilnost kod značajnog dela osiguravajućih društva i grupacija. Iako se većina problematičnih institucija otpada na bankarski sektor, nekoliko društava za osiguranje takođe je zahvaćeno negativnim uticajem finansijske krize. Ovi problemi se najčešće pripisuju neodgovarajućim odlukama o ulaganju od strane društava za osiguranje (koje su dovele do značajnih gubitaka), snažnom povezanošću sa bankama ili lošim sistemima upravljanja.
 
Ovaj izveštaj je prvi u nizu izveštaja koji imaju za cilj unapređenje shvatanja o prevenciji i upravljanju propustima osiguravača od strane nadzornih tela. Zaključci ovog izvještaja se baziraju na informacijama dobijenim iz EIOPA-ne baze podataka o propustima i manjkavostima. Ova baza podataka pokrenuta je 2014. godine i sadrži podatke za period od 1999. do 2016. godine prikupljene sa uzorka od 180 društava za osiguranje pogođenih finansijskom krizom.
 
U prvom delu izvještaja detaljnije se definiše okvir i koncept propusta i manjkavosti kod osiguravača, kao i proces izrade EIOPA-ne baze podataka. U nastavku se iznosi pregled utvrđenih činjenica i statističkih podataka. Naglasak je stavljen na ispitivanje uzroka nastanka propusta u osiguranju te procenu dostavljenih znakova rane identifikacije istih.
 
Celokupan izveštaj možete preuzeti preko linka: 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?