Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Blockchain rešenja kao budućnost

28 Oct 2020 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Blockchain / Cyber osiguranje /

Blockchain rešenja kao budućnost

Izvor: VIB

Blokčejn (blockchain) tehnologija možda nije karakteristična za osiguranje, ali je svakako korisna. Industrija osiguranja se vremenom suočila sa raznim modernim izazovima koji zahtevaju i moderna rešenja. Sa porastom broja pametnih uređaja koji su u upotrebi, količina podataka koji se prikupljaju i koje je moguće koristiti je sve veća i veća. 
 
Međutim, prikupljanje, upotreba, i obrada ovih podataka su od presudnog značaja za osiguravače. U istraživanju koje je sprovela konsultantska kompanija McKinsey & Company ističe se da je 5-10% zahteva za isplatu osiguranja lažno. Iz tog razloga, industrija osiguranja traži rešenje kako da obradi toliku količinu podataka – jer se ništa ne sme prepustiti slučaju. Potencijalno rešenje dolazi u obliku blokčejna.
 
Iako ova tehnologija možda nije kompletno rešenje izazova osiguravajućih kuća, ona pomaže da se zdrdrži poverenje, ali i obezbedi transparentnost i stabilnost. Blokčejn tehnologija je još uvek u ranoj fazi uvođenja u upotrebu, ali već postoje brojni načini kako se može uključiti u proces osiguranja, i to na polju:
 
  • bezbednosti informacija,
  • manevrisanja “velikim podacima” (Big data),
  • transakcija i 
  • reosiguranja.
 
Nexus Mutual kao predstavnik novih rešenja u osiguranju
 
U potrebi da se neutrališu problemi modernog doba u osiguranju, radilo se na formulusanju blokčejn rešenja koje će reformisati ovu industriju. Tako je nastao Nexus Mutual – decentralizovana alternativa osiguranju. Reč je o rešenju zasnovanom na blokčejn tehnologiji, konkretno na platformi Ethereum – drugoj vodećoj platformi za kriptovalute. Njegova svrha je da okupi sve one koji žele da raspodele svoj rizik, ali bez uključivanja osiguravajuće kuće u taj proces.
 
Za sve one koji su i talje sumnjičavi prema ovakvom rešenju, Nexus Mutual svojim članovima nudi “pametno pokriće”. Njime članovi mogu da se osiguraju od rizika u vezi sa blokčejn tehnologijom, kao što su različiti napadi i zloupotrebe “novčanika”.
 
Kretori Nexus Mutual-a ne kriju da pretenduju da zamene osiguravajuće kuće i polise – bar na polju upravljanja rizikom. U budućnosti planiraju i pokretanje “novčanika” za kriptovalute , kao i još neka rešenja.
 
Da li će ovakvi proizvodi modernih tehnologija zameniti rad osiguravajućih kuća i brokera? Saznaćemo uskoro.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?