Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

BREGZIT

24 Dec 2020 Komentara (0)UOS / Udruženje Osiguravača Srbije / Zelena karta / BREGZIT / Ujedinjeno Kraljvstvo /

BREGZIT

Izvor: UOS

Poslednjeg dana 2020. godine završava se tranzicioni period procesa izlaska Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske Unije – BREXIT. To znači da će od 1.1.2021. godine na snagu stupiti izmenjeni modeli funkcionisanja, koji se, između ostalog, odnose i na prekogranični saobraćaj u Sistemu zelene karte.

Na internet stranici Vlade Velike Britanije navodi se da od 01. januara ne postoji potreba posedovanja zelene karte za zemlje potpisnice Multilateralnog Sistema, što uključuje i Republiku Srbiju. Međutim, navedeno da je vozač motornog vozila mora da poseduje „drugi validni dokaz o osiguranju“ koji treba da sadrži ime osiguravajućeg društva, broj tablice automobila i period važenja osiguranja.
Stručna tela Sistema zelene karte konstatovala su da to implicira moguće kontrole od nadležnih organa na granicama Velike Britanije. S obzirom na to da „drugi validni dokazi o osiguranju“ mogu biti samo polise osiguranja, a imajući u vidu da većina polisa nije napisana na engleskom jeziku, neke ni na latiničnom pismu, preporučeno je da svi vozači iz zemalja Sistema zelene karte koji motornim vozilom ulaze u Veliku Britaniju imaju važeću zelenu kartu, kako bi izbegli moguće probleme. 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?