Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Životno osiguranje - kada rata postane teret

21 Mar 2014 Komentara (2)Osiguranje života / Životno osiguranje / Privatna penzija / Lična renta / Riziko osiguranje / Štedno-rentna osiguranja / Osiguranja za decu / Osiguranje za penzionere / Osiguranje za treće dob /

Životno osiguranje - kada rata postane teret

Izvor: RTS

Posle buma od pre 7 godina, i perioda stagnacije, broj polisa životnog osiguranja u prošloj godini beleži rast. Uplata po stanovniku dostigla je 13 evra, što je za 1 evro više. Ipak, do 15% vlasnika životnih polisa kod nas suočava se s tim da ugovorene rate ne može da uplaćuje.

Osiguravajuće kompanije nude sve više modela za prevazilaženje problema kako bi oni koji su već osigurani, taj status zadržali što duže. Raskid polise je, za obe strane, najgore rešenje.

Umesto ugovorenih 20 godina, sagovornik RTS-a koji nije želeo pred kameru, rate za životno osiguranje uplaćivao je 3 godine. Za to vreme dao je 5.000 evra, a nazad dobio samo 2.500 evra. Otkupio je polisu, što je u i u teoriji i u praksi najnepovoljnije rešenje, naročito ako do njega dođe u prvim godinama osiguranja. Većina kompanija nudi povoljnije mogućnosti.

"To je taj takozvani predujam, postoji mogućnost da na osnovu tog novca koji sam ja već uplatio za osiguranje života dobijem deo na raspolaganje", kaže Christoph Czettl, direktor "Grawe osiguranja".

Zoran Blagojević iz "Wiener Stadtische osiguranja" kaže da pozajmice mogu da idu u visini do 90% stednog dela do tada prikupljene premije.

"Pozajmice se odobravaju pod izuzetno povoljnim uslovima u smislu kamate koja je 7%, znači znatno povoljnije nego što je na tržištu", rekao je Blagojević.

Druga mogućnost je da vlasnik polise dobije pauzu u uplatama, tokom koje je i dalje osiguran, ali s daleko manjim iznosom od ranije garantovanog.

"Na primer ako klijent nakon godinu, dve dana kaže da hoće i dalje da štedi, osigurana suma povećaće se u tom trenutku na viši ili niži nivo u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i može ugovor da nastavi dalje", rekao je Czettl.

U skladu sa svojim prihodima, vlasnik životne polise i ranije može da smanji uplate, ali u tom slučaju i očekivanja od te polise.

"Tokom osiguranja ljudi mogu da smanje ugovorenu premiju na početku osiguranja, do kraja osiguranog perioda ona može da se smanji i do 30%, naravno samim ti se smanjuje i dogovorena osigurana suma", rekla je Nataša Đurđević iz "Delta Generali osiguranja".

Kada potpisujete životnu polisu obavezujete se da ćete određen broj godina uplaćivati novčane rate, uz koje po isteku ugovorenog roka dobijate unapred poznatu količinu novca i prinos od poslovanja kompanije.

Ono što poskupljuje osiguranje je rizik koji preuzima osiguravajuća kompanija, jer će, pun iznos isplatiti i u slučaju smrti vlasnika polise, makar i dan nakon njenog potpisivanja.

Komentari

Administrator

Administrator 01 Oct, 2020

Poštovana, Očigledno je da ste tražeći rešenje za problem nemogućnosti daljeg plaćanja osiguranja života pronašli naš stari tekst na ovu temu! Međutim, mi nismo osiguravajuća kuća niti zastupamo osiguravajuće kuće, već smo portal koji se bavi tržištem osiguranja u Srbiji, te direktno nismo u mogućnosti da Vam pomognemo. U svom dopisu niste naveli kod koje osiguravajuće kuće imate zaključenu polisu osiguranja, niti kada ste je zaključili, odnosno koliko rata ste do sada platili i/ili kada ste platili poslednju ratu, ali ono što možemo generalno da Vam kažemo je da osiguravajuće kuće imaju jasno definisane kriterijume za raskidanje ili kako se to stručno zove otkup polisa osiguranja života, o ćemu se možete detaljno informisati u uslovima osiguranja koje ste dobili uz polisu osiguranja. Ukoliko ispunjavate te kriterijume postoji mogućnost da Vam bude isplaćen deo, do sada, uplaćenih sredstava ili da polisa sačeka istek perioda osigurnja (to se u osiguranju zove kapitalizacija polise) uz redukovanu osiguranu sumu, kada će Vam biti isplaćen značajno veći iznos od onog koji bi ste dobili da odmah zahtevate isplatu. Za više informacija treba da se obratite osiguravajućoj kući kod koje ste zaključili polisu zivotnog osiguranja! Nadam se da smo Vam bar malo pomogli.
Radinka Konjevic

Radinka Konjevic 01 Oct, 2020

POSTOVAN,Pre nekog perioda napravila sam kod Vase cenjene Firme, OSIGURANJE zivota.Nastala situacija koja je nastala u nasoj DRzavi ,gde ja zivim ,je poznata u celom svetu- Predpostavljam i Vama. Nisam mogla nastavizi osigutanje placati. Javljam Vam se sa MOLBOM , da ako je moguce da mi izvrsite povrat novca koji sam uplatila, ili neko resenje. Ostarila sam i sava moja licna primanja i novonastala situacija Covd- 19 dovele su me na ivicu, koja su mala,i nisu ni dovoljna nt za lekove.. MOLIM vas Pomoc u resavanju , koju bih mogla dobiti od Vase Osig...Kuce- Hvala UNAPRED za RESENJE. Lep pozdrav. RADINKA KONJEVIC 25000SOMBOR: ulica Citaonicka 10.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?