Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Prevare koštale Evropu 24 milijarde evra u dve godine

20 Mar 2020 Komentara (0)Zanimljivst / Evropsko osiguranje / Statistika evropskog osiguranja / prevare u osiguranju / krađa identiteta /

ZANIMLJIVOST: Prevare koštale Evropu 24 milijarde evra u dve godine

Izvor: www.finanso.se

Objavljeni podaci pokazuju kako je krađa identiteta u drastičnom porastu što prouzrokuje finansijsku štetu milionima ljudi širom sveta. Taj “nevidljivi” kriminal jednako snažno pogodio je i Evropu, a posebno su ranjivi potrošači koji sve češće postaju meta sofisticiranih “napada” bilo on-line ili off-line.

U 2018. i 2019. novčane prevare bile su najčešće, prijavilo ih je 39% ispitanika. Krađa identiteta zauzela je drugo mesto sa 33% udela u svim prevarama, dok 23% otpada na prevare vezane uz procese kupovine, pokazale su ankete Evropske Komisije.
 
Statistika pokazuje da su najčešće mete prevaranata u poslednje 2 godine bile zapadnoevropske zemlje, najviše Velika Britanija u kojoj je krađu identiteta prijavilo čak 53% ispitanika.
 
Slede Irska sa 50% te Danska sa 45%, a slede ih Holandija sa 42% te i Francuska sa 39%. Sa druge strane, najniži udeo prevara povezanih sa krađom identiteta imaju Kipar, Bugarska, Mađarska i Estonija u kojima taj tip kriminala prijavi manje od 10% stanovništva.
 
Kada je reč o načinima na koje prevaranti napadaju u Evropi, analize pokazuju da se polovina događa posredstvom elektronske pošte, dok se 39% slučajeva odnosi na telefonske veze. On-line oglasi, tekstualne poruke i društvene mreže imaju znatno manji udeo od 5%, 4% odnosno 3%.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?