Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Istraživanje pokazuje da Solventnost II daje rezultate ali i ograničava dugoročno poslovanje

28 Jun 2018 Komentara (0)Zanimljivost / Istraživanje / Insurance Europe / Solvency II /

ZANIMLJIVOST: Istraživanje pokazuje da Solventnost II daje rezultate ali i ograničava dugoročno poslovanje

Izvor: Insurance Europe

Međutim, 58% ispitanika koji nude proizvode sa dugoročnom štednjom uz garancije kažu da je Solventnost II imala negativan efekat na te proizvode. Ujedno, 48% ispitanika je istaklo da zbog Solventnosti II investiraju manje od optimalnih iznosa u akcije, dugoročne obveznice, privatne plasmane ili neprocenjena dugovanja.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da su osiguravači pod pritiskom prebacivanja rizika na kupce, uz povlačenje proizvoda poput dugoročne štednje uz garancije te da Solventnost II utiče na sposobnost osiguravača da dugoročno ulažu u privredu u vreme kada Evropska komisija nastoji podstaći održivi rast EU.
 
Na konferenciji u Briselu, predsednik Insurance Europea i predsednik Uprave Uniqa Grupe Andreas Brandstetter, izjavio je kako rezultati ispitivanja potvrđuju zahteve osiguravača da se Solventnost II poboljša.
 
"Revizija Solventnosti II od strane Evropske komisije za 2020. godinu mora se baviti prekomerno konzervativnom prirodom regulative i činjenicom da se njome osiguravači tretiraju kao da su kratkoročni trgovci, a zapravo su uglavnom dugoročni investitori", rekao je Brandstetter.
 
Izražavajući čvrstu podršku industrije osiguranja sofisticiranom režimu Solventnost II, Brandstetter je pozdravio poboljšanja koja je Evropska komisija već učinila u regulatornom okviru, i to klasifikacijom ulaganja u infrastrukturu kao posebnu kategoriju imovine te uklanjanjem prepreka standardizovanim transparentnim obezbeđenjima.
 
Brandstatter poziva da se dalja pitanja reše u sadašnjoj reviziji Solventnosti II, za 2018. godinu. To uključuje smanjenje troškova kapitala u granici rizika, što zahteva da svi osiguravači izdvajaju dodatni kapital koji u praksi može biti potreban samo u vrlo retkim slučajevima kada dođe do neuspeha. Brandstetter navodi da granica rizika u Solventnosti II trenutno „sklanja“ preko 200 milijardi evra kapitala iz bilancsa osiguravača, koji bi se mogli, umesto toga, staviti u produktivnu upotrebu. Takođe je pozvao i na smanjenje u kalibraciji dugoročnih vlasničkih ulaganja, koja se trenutno zasnivaju na riziku trgovanja i stvaraju prepreku većem ulaganju.
 
Ključne zaključke Insurance Europe-a možete pogledati na:

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?