Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Čelnici osiguravajućih kuća izgubili poverenje u globaslni rast i pre korona virusa

19 Mar 2020 Komentara (0)Zanimljivst / Globalni trendovi / Osiguravajuće kuće / Tržište osiguranja /

ZANIMLJIVOST: Čelnici osiguravajućih kuća izgubili poverenje u globaslni rast i pre korona virusa

Izvor: PwC

“Najnoviji strahovi oko posledica korona virusa smanjile su već ionako poljuljano poverenje predsednika uprava osiguravajućih društava u globalnu privredu. Covid-19 trenutno predstavlja stvarnu privrednu pretnju, ali predsednici uprava gubili su poverenje i prije pandemije”, ističu analitičari PwC-a u zaključku. Ovo tradicionalno, 23. istraživanje uključilo je na početku godine 176 predsednika uprava, od kojih tek 21% nagoveštava napredovanje svetske privrede.
 
To je porazan rezultat u poređenju sa prošlom godinom kada je u rast verovalo čak 41% šefova osiguravajućih društava, a posebno naspram 2018. godine kada je u pozitivne trendove verovalo 50% vodećih ljudi ove branše. Vedrija strana priče proizilazi ipak iz njihovih prognoza o poslovanju kompanija kojima su na čelu, jer su u tom segmentu anketirani optimističniji.
 
“Istraživanje otkriva sve veće dugoročno poverenje predsednika uprava u sposobnost pronalaženja rešenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvesnost”, napominju u PwC-u dodajući kako 70% predsednika uprava ističe kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sledećoj godini.
 
Istraživanje je dalje pokazalo kako su regulativa, cyber pretnje i brzina tehnoloških promena i dalje 3 glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravače. U anketi je 54% predsednika uprava izrjavilo da je zabrinuto oko regulative, a 45% najviše brine zbog cyber pretnji.v“Međutim, ti su procenti znatno niži nego poslednjih godina. Tako na primer, zabrinutost zbog regulative iznosila je čak 90% pre samo nekoliko godina”, kažu u PwC-u.
 
Ipak, takva zabrinutost ima i svoje dobre strane pa menadžeri povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, pritom ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?