Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Triglav uspešno poslovao u prvoj polovini godine

18 Aug 2017 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Triglav / Triglav Grupa / Triglav osiguranje /

Triglav uspešno poslovao u prvoj polovini godine
Izvor: Triglav
 
U najvećem segmentu, u neživotnim osiguranjima, premija se povećala za 8%, u segmentu životnih osiguranja za 6%, a u segmentu zdravstvenih osiguranja za 14%. Poslovanje Triglav grupe bilo je uspešno na svim tržištima Grupe. Na slovenačkom tržištu postignut je prosečan rast premije od 7%, a na tržištima van Slovenije za 12%. Najveći rast premija i to za 33% ostvaren je na srpskom tržištu. Slovenačko tržište je najveće tržište Triglav grupe, ali u skladu sa strateškim usmerenjem Grupa polako jača udeo premije osiguranja na tržištima van Slovenije. U poređenju sa istim periodom prošle godine taj se udeo povećao i iznosi 17,6%, što predstavlja rast od 0,6%.
 
Bruto iznosi šteta Triglav grupe iznosili su 314,2 miliona evra (rast od 4% u odnosu na prvu polovinu prošle godine), što je prvenstveno posledica povećanja osiguravajućeg portfelja i povećane učestalosti šteta. Isto tako su na ovogodišnje poslovanje određeni uticaj imala masovna štetna događanja, čija je ukupna vrednost u prvom polugodištu 2017. godine iznosila 13,1 milion evra. Uprkos povećanju štetnih događanja, ostvaren je povoljan kombinovani koeficijent u visini od 95,5%, što je na nivou njegove prosečne ciljane vrijednosti.
 
U zahtevnim prilikama na tržištima kapitala i uzimajući u obzir relativno konzervativnu investicionu politiku Triglav grupe, prinosi od finansijskih ulaganja bili su za 13% veći nego prošle godine, što je posledica nekih jednokratnih događaja prošle i ove godine.
 
Kao posledica oporavka privrede u različitim državama postepeno se poboljšava i stanje na osiguravajućim tržištima regiona, ali poslovanje Triglav grupe još se uvek odvija u zahtevnim prilikama i uz jaku cenovnu konkurenciju između pojedinih osiguranja. Triglav grupa je u svojoj strategiji do 2020. godine odredila smerove svog delovanja. Jedno od glavnih se već sprovodi, a to je transformacija poslovanja sa naglaskom na celovito upravljanje odnosima sa klijentima. Grupa nastavlja sa dinamičkim prilagođavanjem svojih aktivnosti i svoje ponude potrebama i posebnostima pojedinih tržišta.
 
Triglav Grupa posluje na tržištu Srbije kroz Triglav osiguranje Beograd koje je u prvoj polovini 2017. godine ostvarilo rast ukupne premije od 33% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Segment neživotnih osiguranja zabeležio je rast u evrima od 27%. Rast premije ostvaren je i u segmentu životnih osiguranja, nastavljajući značajan razvoj banko kanala prodaje. Segment dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, u posmatranom periodu, takođe, zadržava trend rasta. Prema poslednjim objavljenim podacima sa tržišta osiguranja, odnosno podacima za prvi kvartal 2017. godine, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine, Triglav osiguranje je u Srbiji povećalo učešće na tržištu sa 4,5%, na 5,7% i ostalo na petoj poziciji od ukupno 19 osiguravajućih društava u Republici Srbiji.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?