Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Rast dobiti Generali Grupe

16 Mar 2017 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Generali / Generali osiguranje Srbija / Generali Grupa /

Rast dobiti Generali Grupe

Izvor: Generali osiguranje

Kompanija je u 2016. godini ostvarila 4,83 milijarde evra operativne dobiti, što je od 0,9% više no što su zabeležili godinu dana ranije. Kao oslonce izdvajaju dobre rezultate u segmentima životnog i neživotnog osiguranja. Tako su uprkos nepovoljnom makroekonomskom okruženju i niskim kamatnim stopama uspeli ostvariti dobar rezultat, u čemu su im značajno pomogli smanjeni troškovi. Neto dobit je bila 2,5% veća nego godinu dana ranije i iznosila je 2,1 milijardi evra. Dividenda po akciji iznosi 0,80 evra što je 11,1% više u odnosu na 0,72 evra koliko je iznosila u 2015. godini.
 
"Zahvaljujući pojačanom fokusu na efikasnosti poslovanja po prvi put smo smanjili troškove te ćemo godinu dana prije roka ostvariti uštedu na razvijenim tržištima planiranu za 2019. godinu", ističe u saopštenju izvršni direktor grupe Generali Philippe Donnet. Neto dobit uvećana je 2,5% i dostigla je najveći nivo u 9 godina od 2,1 milijardu evra. Bruto obračunata premija smanjena je 3,9%, na 74,2 milijarde evra, pod pritiskom pada u segmentu životnog osiguranja od 7,3%. U segmentu neživotnog osiguranja uvećana je 2,1%.
 
Generali posluje u više od 60 zemalja, uključujući i Srbiju. Agencija Reuters podseća da Generali želi smanjiti bilansnu sumu koja premašuje 500 milijardi evra i u sklopu tih nastojanja planiraju prodati ogranke u 13 zemalja kako bi prikupili milijardu evra. "Pokazano je veliko zanimanje za te ogranke", kazao je Donnet novinarima i dodao da Generaliju ne preti preuzimanje ni iz inostranstva ni iz matične Italije.
 
Početkom godine mediji su izvestili da je italijanska banka Intesa Sanpaolo zainteresovana za preuzimanje Generalija. Krajem februara Intesa je objavila da odustaje od tog povezivanja, tvrdeći da njenim akcionarima ne bi donelo dodatnu vrednost. Vlada u Rimu smatra Generali strateškom imovinom jer u portfelju ima značajan iznos italijanskih državnih obveznica.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?