Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Počela primena sporazuma o osiguranju

12 Aug 2015 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / sporazum o osiguranju / granično osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila /

Počela primena sporazuma o osiguranju

Izvor: TANJUG

Ovim sporazumom je omogućeno da vozila sa kosovskim registarskim tablicama mogu da pređu na teritoriju centralne Srbije sa polisom TPL plus osiguranja, dok vozila sa srpskim registarskim tablicama na teritoriju Kosova i Metohije prelaze sa standardnom polisom osiguranja autoodgovornosti koja inače važi za Srbiju. TPL plus osiguranje na godišnjem nivou košta 40 evra za putnička vozila.

Vozila sa registarskim oznakama RKS moći će da saobraćaju i u centralnoj Srbiji, ali uz obavezno izdavanje probnih tablica i već pomenuto TPL plus osiguranje.

Inače kosovski biro osiguranja izdaje polise osiguranja svim stranim vozilima koja ulaze na teritoriju Kosova i Metohije osim onim koja su registrovana u Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Tako na primer, polisa kosovskih osiguranja za putnička vozila registrovana u Crnoj Gori, a koja ulaze na Kosovo,  košta 15 evra za 15 dana, odnosno 205 evra na godišnjem nivou. Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila.

Uporedo s početkom primene sporazuma, za koji su inače građani bili posebno zainteresovani zbog enormnih troškova osiguranja koje su morali da plaćaju pri prelasku administrativne linije, pojavio se i prvi potencijalni problem. Naime, Predsednik Upravnog odbora kosovske osiguravajuće kompanije "Sigal", Rahim Pacoli, izjavio je da će od Vlade u Prištini zahtevati da vozila registrovana u centralnoj Srbiji nose probne tablice kada uđu na Kosovo, kao odgovor na obavezu da se za vozila sa RKS tablicama pri ulasku na teritoriju centralne Srbije moraju koristiti probne tablice.

Nadamo se, da će pre svega u interesu svih građana Kosova i Metohije, sporazum o osiguranju nesmetano biti primenjivan.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?