Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Online edukacija: Bezbednost vaših podataka

18 Feb 2021 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Online edukacija / Cyber osiguranje / IT / IT sektor / osiguranje za IT /

Online edukacija: Bezbednost vaših podataka

Izvor: VIB

Zbog čega je online edukacija postala toliko popularna?
 
Sa privremenim zatvaranjem škola i ostalih obrazovnih institucija iz bezbednosnih razloga, digitalizacija u ovoj oblasti sprovedena je pre nego što su se svi nadali, na drugačije načine nego što su se svi nadali.
 
Časovi su se održavali preko platformi kao šo su Zoom i Teams, a ispitivalo se i preko Vibera. Ovaj period je sa sobom nosio mnogo poteškoća u kontekstu obrazovanja, ali su se na kraju uhodali oni koju su to morali.
 
Ali nije samo formalno obrazovanje moralo ubrzano da “evoluira”. Obuke u firmama, konsultacije i razni kursevi sada su “prešli” u sektor online edukacija. Radionice i predavanja su mogli da se prate jako lako – bez napuštanja udobnosti doma. I upravo to je razlog što je ovakva forma obrazovanja zaživela. 
 
Konferencije i stručna okupljanja nisu izuzetak. Veliki broj stručnih udruženja kao što je i Srpska asocijacija menadžera (SAM) počeli su da svoje redovne edukacije sprovode putem digitalnih platformi, štoje pomoglo da profesionalci ostanu u toku sa trendovima i dešavanjima, kao i da dobiju savet ili obuku koja im je potrebna.
 
Sve konferencije koje su se godinama uspešno održavale prešle su na online. Steaming je postao njihov najbolji prijatelj, čine je prevaziđen problem logistike održavanja ovakvih događaja. Čak je i prevaziđena prepreka komunikacije i networking-a između članova, uvođenjem specijalnih opcija za chat-ovanje i međusobnu saradnju.
 
Ovaj kritičan period istakao je brojne prednesti ovakve edukacije, kao što su:
 • Jednostavno pristupanje materijalu – korisnik se u samo nekoliko klikova može ulogovati na platformu za video sastanak ili streaming.
 • Više “mesta” za one željne znanja – nema ograničenja u vidu kapaciteta prostora za održavanje obuke ili konferencije.
 • Niži troškovi za korisnike – nema troškova putovanja ili smeštaja za konferencije i edukacije van države.
 • Ušteda vremena: nema guranja i čekanja, nema gubljenja vremena između predavanja ili putovanja na konferenciju.
 • Materijal ostaje dostupan – većina edukacija se snima, ili se nakon završetka edukacije slajdovi prezentacije pošalju korisnicima radi lakšeg podsećanja.  
Problem koji niko ne vidi: Obrazovanje “na daljinu” i sajber bezbednost
 
Izuzev brojnih prednosti koje pruža on line edukacija, bilo da obrazovanje formalno ili neformalno, postoje i neki aaspekti koji mogu biti negativni. Jedan od njih je ugrožavanje sajber bezbednosti pojedinaca ili kompanije.
 
Kako je internet postao naše preferirano okruženje, postalo je normalno da se ne obraća previše pažnje na šta se klikće, na kakve sajtove se odlazi i kome se daje šifra naloga na nekoj platformi. Save taj nenameran nemar može u jednom trenutku doći “na naplatu”.
 
Svi mogu postati žrtve sajber kriminala, pa pandemija više neće biti jedini problem o kojem brinete. Evo koji oblici ovih malverzacija postoje:
 • Virusi/trojanci – prepoznaćete ih po promenama u radu računara, pojavljivanju prozora i poruka koje iskaču, ili po promenjenim ili obrisanim datotekama.
 • Spyware/Adware – spyware služi za praćenje, odnosno “špijuniranje” vaših aktivnosti dok koristite internet, a adware instalira prozore i poruke koje iskaču. Najčešće se javljaju zajedno.
 • Ransomware (sajber iznuda) – nešto ozbiljniji oblik ugrožene sajber bezbednosti, gde gubite kontrolu nad vašim informacijama, a haker traži određena novčana sredstva da vam ih vrati nazad.
 • Scareware – prevara korisnika gde se on uverava da je njegov računar napao virus, te mu se savetuje da kupi antivirus program koji uopšte ne postoji.
 • Krađa indentiteta – često se javlja kao sledeći korak sajber kriminalaca nakon krađe podataka (“curenje podataka”), a može biti ugrožena i fizička bezbednost osobe čiji je identitet preuzet. Posebno je česta preko društvenih mreža, što je bio jedan od glavnih razloga zašto je uvedena i Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), i njena paralela u našem zakonu – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
 • Fišing (phishing) – prevare putem mejla gde sajber kriminalci pokušavaju da dobiju poverljive informacije poput lozinki, broja računa, korisničkih imena, i slično. Najčešće se prevaranti predstavljaju kao neke kompanije, pojedinci u nevolji ili organizacije, kako bi delovali verodostojno.
Upravo krađa identiteta može biti najveća briga za pojedince, a kada su u pitanju zaposleni ili kompanije, svi mogu biti podjednako opasni. Borba protiv ovih oblika sajber kriminala odvija se na dva fronta: preventivno i već kada šteta nastane.
 
Kod prevencije potrebno je obezbediti dobar IT tim koji će sprovesti detaljne analize i mere zaštite, kao i sajber osiguranje koje će biti od pomoći u kritičnim slučajevima.
 
Na nivou pojedinca i zaposlenog, potrebno je izvršiti odatnu edukciju za povećanje svesti koje sve sajber opasnosti vrebaju na web-u.
 
Ukoliko je i vaša kompanija u proteklom periodu organizovala online obuke ili slala zaposlene na iste, postoji mogućnost da je sajber bezbednost ugrožena. Želite da se obezbedite od mogućih negativnih posledica? Sajber osiguranje je uvek dobra ideja. Kontaktirajte naš tim i mi ćemo definisati najbolje rešenje za vaš biznis.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?