Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Noćne more zbog registracije vozila

09 Sep 2014 Komentara (0)Obavezno osiguranje / Osiguranje autoodgovornosti / Autodgovornost / Polisa osiguranja autoodgovornosti / Naplata štete / Saobraćajna nezgoda / Saobraćajni udes /

Noćne more zbog registracije vozila

Izvor: RTS

Obavezno osiguranje poskupelo je za 40%, a samim tim i registracija. Naročito velike iznose moraju da plate vozači automobila sa velikom kubikažom i velikim broj konjskih snaga, i koji su stari više od 15 godina. Bolje nisu prošli ni oni koji voze automobile srednje klase.

"Što je auto stariji, to je registracija veća. Za koju godinu, moći ću da prodam auto po ceni registracije", kaže jedna sugrađanka.

Jedini spas za vozače je odloženo plaćanje.

"Svi traže na rate i mi smo zato omogućili našim klijentima da registruju na tri do šest rata. To radimo sa bankom ili osiguravajućim društvom", kaže Goran Manojović iz Auto-kuće "10 plus".

U agencijama za registraciju ističu da veliki broj kompanija ne registruje vozila i da, jednostavno, ostaju na parkinzima ili se daju na licitacije. Građani koji nemaju mogućnost da registruju vozila imaju nove probleme.

"Građani kojima istekne registacija više od mesec dana moraju opet da vade tablicu i novu saobraćajnu i to košta novih 4.500 dinara", kaže Saša Nestorović iz Agencije za registraciju vozila "Registracija".

U komitetu za bezbednost saobraćaja upozoravaju da država više gubi time da se vozila ne registruju jer se budžet mnogo bolje puni od benzina ili putarine nego kada vozila stoje. Oni se zalažu da se ipak za pojedine kategorije uvede i posebna registacija kao što je to na Zapadu.

"Predlažemo da se motori, skuteri, oldtajmeri i sva vozila koja se ne koriste cele godine registruju samo za onaj period koji se koriste, to je normalno u svetu i odomaćeno u Evropi", objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Osiguranja tvrde da im promet nije opao, da je bilo kolebanja, ali da je sada sve u granicima zacrtanog poslovanja. Neki rade i bolje nego pre.

"Znamo da se vozilo može registrovati 30 dana ranije, što su mnogi iskoristili pre poskupljenja, pa smo tako odmah prvi mesec imali manji pad, ali smo se sada vratili na svoje i beležimo manji rast i naši podaci pokazuju da pada registracije nema", ističe Dejan Jeftić iz AMSS osiguranja.

Na potezu je Ministarstvo finansija, jer registracija na rate ne može da se obavi u okviru državnih insitucija, pošto se svuda kao posrednik javlja banka koja uzima kamatu ili proviziju.

Takođe, Zakon o oporezivanju automobila navodi vlasnike da poklanjaju pojedina snažnija vozila ili da se ona registruju na invalide, zbog visokih troškova registracije. I dalje smo jedina zemlja koja ne nagrađuje ekološki čista vozila, a registraciju motora i mopeda naplaćujemo i u zimskom periodu kad se oni ne voze.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?