Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Značaj SSL sertifikata za internet poslovanje

31 May 2021 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Cyber osiguranje / IT / IT sektor / osiguranje za IT /

Značaj SSL sertifikata za internet poslovanje

Izvor: VIB

SSL sertifikat (Secure Sockets Layer, a koristi se još i TSL sertifikat) predstavlja digitalni sertifikat koji dodeljuje kriptografski ključ podacima vaše kompanije. To je kriptografski protokol koji je kreiran u svrhu enkriptovanja sve komunikacije koja se razmenjuje između servera i web pretraživača. Najjednostavnije rečeno – to je parče koda na web pretraživaču koje omogućava da zaštitu podataka i vlasnika sajta, i posetilaca.

Iako se SSL sertifikat instalira od strane servera, postoje vizuelne naznake da je on u upotrebi. To se vidi iz oznake “https://” ispred domena sajta na kojem se trenutno nalazite, u sklopu pretraživača koji je trenutno u upotrebi.
 
Primetićete da smo osim SSL sertifikata spomenuli i neke termine kao što su TSL i HTTPS. TSL (Transport Layer Security) predstavlja “naslednika” SSL sertifikata i predstavlja njegovu još bezbedniju verziju, dok je HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) ekstenzija HTTP (Hypertext Transfer Protocol Secure) tehnologije, koja se koristi za bezbednu razmenu podataka preko interneta. HTTPS je ustvari HTTP koji koristi TSL.
 
Već smo naglasili da SSL sertifikat služi za zaštitu podataka svih onih koji koriste sajt. Takođe, njegova svrha leži i u tome što on potvrđuje legitimnost sajta koji se posećuje, 
 
SSL sertifikat i njegove vrste: Od čega zavisi koji ćete odabrati?
 
Tipovi SSL sertifikata zavisiće od svrhe njegove upotrebe, odnosno od tipa web – sajta na koji će on biti instaliran, kao i od broja domena i poddomena.
 
Tako imamo sledeće vrste ove zaštite:
 
 • Single Domain SSL sertifikat – SSL sertifikat validan samo za jedan domen.
 • Wildcard SSL sertifikat – sertifikat validan za jedan domen i neograničen broj poddomena.
 • Multi-domain SSL sertifikati – SSL sertifikat validan za do 100 domena.
 • Unified Communications sertifikati – sertifikat namenjen zaštiti više domena, ali su oni više namenjeni za uslugu Microsoft Exchange
 
Značaj SSL sertifikata za sajber bezbednost internet poslovanja 
 
Postojanje SSL sertifikata nike obavezno za sve sajtove, ali kao što smo već pisali u prvom odeljku ovog teksta, on štiti podatke korisnika i pokazuje da je vaš sajt vredan njihovog poverenja. Da li je to dovoljan razlog da ga imate na vašem sajtu?
 
Imajući to na umu, postoje ipak neki sajtovi za koje je, imajući u vidu njihovu namenu, od ključnog značaja da instaliraju ovaj sertifikat. To su web-sajtovi koji podrazumevaju čuvanje ili razmenu sledećih informacija:
 
 • zdravstvenih kartona i podataka o pacijentima,
 • pravnih dokumenata, 
 • ličnih podataka,
 • informacija o bankama ili bankarskim transakcijama i 
 • korisnička imena i lozinke za naloge kupaca ili korisnika.
 
Ukoliko prikupljate navedene podatke, SSL sertifikat je obavezan. Samim tim, ukoliko se nalazite na drugoj strani – ukoliko koristite neke ovakve sajtove, obavezno proverite da li imaju SSL sertifikat.
 
Da sumiramo: primaran značaj postojanja SSL sertifikata je zaštita podataka (sajber bezbednost), a ostale prednosti su: 
 
 • dokaz o autentičnosti i legitimnosti sajta,
 • doprinos boljoj optimizaciji za pretraživače (bolji SEO),
 • izgradnja poverenja kod kupaca ili korisnika sajta.
 
Sajber osiguranje – zaštita više
 
Instaliranje SSL sertifikata samo je jedan od brojnih nivoa zaštite koji bi trebalo da uzmete u obzir ukoliko poslujete online. Jedan od najvažnijih koraka je preventiva – sigurne šifre, sajt koji nije lako hakovati, redovno ažuriranje softvera i slično. 
 
Ukoliko ipak dođe do neželjenih siutacija, u smislu da dođe do curenja ličnih podataka vašh korisnika, želite da bude maksimalno zaštićeni. Tu vam može pomoći sajber osiguranje. Ono će pokriti potencijalnu finansijsku štetu koja može proisteći iz navedenog oblika sajber kriminala.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?