Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Zelen karton i dalje neophodan za Makedoniju i BiH

14 Jul 2017 Komentara (2)Osiguranje / osiguranje autoodgovornosti / autoosiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Zelen karton i dalje neophodan za Makedoniju i BiH

Vozači iz Srbije, da bi putovali kroz Makedoniju i kroz Bosnu i Hercegovinu  moraju da imaju "zeleni karton", a kako sada stvari stoje, ova situacija se neće uskoro promeniti, jer se još uvek nisu stekli uslovi da se sa ovim zemljama pregovara na ovu temu.

Da podsetimo, "zeleni karton"  je potvrda o osiguranju odnosno potvrda da je vozilo kojim neko ulazi u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena i kao takav je obavezan za ulazak vozilom u niz država. Olakšavajuća činjenica za građane Srbije je da je Srbija od 1. januara 2012. godine postala članica Multilateralnog sporazuma, po kojem je za ulazak automobilom u najveći broj evropskih država, dovoljna registarska oznaka odnosno registraciona nalepnica. To znači da zeleni karton, kao potvrda o osiguranju, nije obavezna za 33 od 47 članica Sistema zelene karte. To su države Evropske Unije plus plus Švajcarska, Norveška, Island, Andora i Crna Gora (sa kojom je potpisan poseban bilateralni sporazum). Međutim "zeleni karton" je obavezan prilikom ulaska u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Аlbаniјu, a od država iz okruženja obavezan je za Makedoniju i BiH, što u sezoni putovanja na more posebno pogađa građane Srbije.

Razlog za ovo stanje je što te države nisu članice Multilateralnog sporazuma, a Srbija jeste. Naša zemlja je inače spremna da čim se stvore potrebni uslovi otpočne razgovore na temu ukidanja "zelenog kartona" sa Makedonijom i Bosnom i Hercegvonim. Inače u Republici Srbiji "zeleni karton" je posebno kupuje, u zavisnosti da li je vozaču potreban ili ne, i košta 2.000 dinara.

Komentari

Administrator

Administrator 13 Jun, 2021

Poštovani, Za ulazak vozilom u Severnu Makedoniju i dalje Vam je potreban zeleni karton. Srećan put
Predrag

Predrag 07 Jun, 2021

Poštovani, putujem autom u Severnu Makedoniju krajem jula 2021. Da li mi je potreban zeleni karton? Hvala

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?