Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Prva međunarodna konferencija o osiguranju motornih vozila

29 Apr 2016 Komentara (0)Zanimljivost / osiguranje autoodgovornosti / autoosiguranje / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

ZANIMLJIVOST: Prva međunarodna konferencija o osiguranju motornih vozila
Kakav je uticaj novih tehnologija na tržište osiguranja motornih vozila, koliko će telemetrija promeniti svet osiguranja motornih vozila, na koji je način u pojedinim zemljama liberalizirano tržište autoosiguranja samo su neke od tema o kojima se raspravlja na ovoj konferenciji.
 
Kako bi se dotakli  svih najnovijih razvojnih noviteta i trendova na tržištu koji će neminovno promeniti i lice i naličje osiguranja motornih vozila konferencija je podeljena u četiri modula, pa se tako na dnevnom redu našla i obrada podataka, problematika "big data", obrada međunarodnih šteta i prevare u osiguranju motornih vozila, ali i mnoge druge koje zaokupljaju evropsku i regionalnu industriju osiguranja. Učesnici konferencije iz cele Evrope dobili su uvid u dinamiku razvoja pojedinih evropskih tržišta u ovom segmentu osiguranja te kretanja premije u pojedinim državama.
 
Michael Theilmeier iz Gen Re-a je tako dao prikaz nemačkog tržišta osiguranja motornih vozila, a govorio je i o izboru adekvatnih podataka za selekciju rizika. Vrlo aktuelnom temom u regionu, liberalizacijom tržišta osiguranja motornih vozila, bavio se Simon Zsolt iz Generali osiguranja Mađarska, Csaba Kerekgyarto  iz Mađarskog udruženja osiguravača koji je izneo mađarsko iskustvo liberalizacije ovog segmenta osiguranja, te Marijan Kralj, član Uprave Croatia osiguranja, koji se bavio optimizacijom cene osiguranja autoodgovornosti u uslovima liberalizacije tržišta. Završno predavanje prvog modula održao je Andres Piirsalu, član Uprave Estonskog udruženja osiguravača, koji je iznio MTPL case study u Estoniji. 
 
Govoreći o stanju osiguranja autoodgovornosti u regionu centralne i istočne Evrope Simon Zsolt je naglasio važnost poljskog tržišta osiguranja koje je po premijama najznačajnije u regionu. Ono što obeležava sva tržišta u regionu svakako je žestoka konkurencija među osiguravačima, koja je toliko jaka da na nekim tržištima dovodi do propadanja celog niza osiguravača. Prosečna premija autoosiguranja  u 2015. godini na ovom je tržištu iznosila oko 100 evra, s time da se u nekim zemljama beleži trend rasta, dok su recimo u Sloveniji i Hrvatskoj premije drastično pale. Po Zsolt-u, nivo liberalizacije je vrlo različit od zemlje do zemlje pa je tako liberalizovano tržište u ovom segmentu prisutno u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, parcijalna liberalizacija sprovedena je u Mađarskoj, Bugarskoj  i Rumuniji dok u Srbiji autoosiguranja definiše država. Izazovi osiguravača motornih vozila su veliki, a Simon Zsolt je posebno istakao često menjanje zakonske regulative. 
 
Na konferenciji se moglo čuti i to da telemetrija osiguravajućim društvima nudi jedinstvenu priliku da preuzmu proaktivnu ulogu koja počinje odmah nakon saobraćajne nezgode. Telemetrija, uz to, omogućava prikupljanje strukturiranih setova objektivnih podataka koji mogu pomoći u razumevanju dinamike štete. Ti podaci mogu pružiti i procenu štete, što olakšava donošenje odluka u procesu upravljanja štetama, o čemu je dosta govorio Matteo Carbone, direktor firme Bain & Company zadužen za finansijske usluge i digitalizaciju. Gorjan Agačević iz firme Amodo upoznao je učesnike konferencije sa najboljim načinom iskorišćavanja podataka dobijenih telemetrijom. 
 
Drugi radni dan konferencije posvećen je obradi i likvidaciji međunarodnih šteta i prevarama u osiguranju. O statistici i obradi međunarodnih šteta govoriti će Danijela Ziser, stručnjak za štete iz švajcarskog Swiss Re-a, a Patrick Le Roy, izvršni direktor Sektora šteta za zemlje Benelux-a, Istočne Evrope i Bliskog istoka u firmi Gen Re, će se baviti pregledom šteta nastalih usled povreda u Evropi.  O rešavanju prekograničnih šteta govoriti će Krzysztof Jablonski, direktor poljskog osiguravajućeg društva Van Ameyde.  Glavni direktor za kontrolu prevara u AXA Groupi Richard Davies iznijeti će vrlo zanimljivu evropsku statistiku o preventivi i kontroli prevara u osiguranju motornih vozila. Mario Pavlak iz Hrvatskog ureda za osiguranje govoriti će o interaktivnosti sistema za otkrivanje prevara. 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?