Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju bi moglo uzrokovati osiguravačima gubitak i do 3 milijarde dolara

28 Jan 2021 Komentara (0)Zanimljivost / osiguranje / reosiguranje / Covid-19 / otkazivanje događaja / Olimpijske igre /

ZANIMLJIVOST: Otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju bi moglo uzrokovati osiguravačima gubitak i do 3 milijarde dolara

Izvor: Reuters

Za aktere na tržištu osiguranja pandemija COVID-19 bila je izuzetno izazovna u smislu otkazivanja brojnih festivala i koncerata, bezbroj globalnih sportskih događaja, a iznad svega Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Iako su zakazane za 23. jul 2021. godine, veći deo Japana je i dalje u vanrednom stanju kao rezultat trećeg talasa koronavirusa, dok su mnoge druge zemlje u nekom obliku blokade dok vakcinacija u mnogim zemljama sporo napreduje. Ovo posebno zabrinjava jer se u prošlosti najavljivalo da bi se Olimpijske igre mogle održati samo ako se pojavi delotvorna vakcina. U međuvremenu je razvijeno više vakcina, ali je globalno situacija i dalji više nego veoma teška. 
 
Činjenica je da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u sličnom položaju kao prošle godine kada je odlučio odložiti igre. I MOK i organizatori u Japanu naglasili su da odlaganje igara za još godinu dana nije opcija, pa smo sve bliži opciji definitivnog otkazivanja igara ako se donese zaključak da se igre ni ove godine ne mogu održati u Tokiju .
 
Izveštaj Reuters-a ističe da bi, prema Simon-u Henderson-u, izvršnom direktoru kompanije Gallagher, otkazivanje Olimpijskih igara moglo prouzrokovati "neverovatno veliki" gubitk koji bi postao "daleko najveći" zbog pandemije.
 
Reosiguravajući div Swiss Re ima specifičnu izloženost od 250 miliona dolara zbog otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, dok je jedan izvor prethodno rekao Reuters-u da je izloženost Munich Re-a čak 500 miliona dolara, iako to nije potvrđeno.
 
Sveukupno, procenjeno je da su Olimpijske igre u Tokiju osigurane na oko 2 milijarde dolara, uz dodatnih 600 miliona koji se odnose na ugostiteljstvo. Podrazumeva se da MOK ima ugovorenu polisu otkazivanja igara vrednu oko 800 miliona dolara, koja pokriva većinu ulaganja od milijardu dolara koje ulaže u svaki grad koji je domaćin igara. Takođe, lokalni organizacioni odbor u Tokiju ima vlastitu polisu koja se procenjuje na oko 650 miliona dolara, dok emiteri, takođe imati prilično velika osiguranja.
 
Da li će Olimpijske igre biti održane ili ne, tek će se videti, ali s obzirom na činjenicu da bi igre trebale započeti za manje od 6 meseci, osiguravači i reosiguravači će budno pratiti razvoj situacije spremajući se za, po njih, najgori scenario!

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?