Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Osiguravači u Kanadi počinju pokrivati troškove medicinske marihuane

21 Jul 2018 Komentara (0)Zanimljivost / Osiguranje u svetu / Zdravstveno osiguranje / Korišćenje marihuane u medicinske svrhe / Pokriće medicinskih troškova /

ZANIMLJIVOST: Osiguravači u Kanadi počinju pokrivati troškove medicinske marihuane

Izvor: Reuters

"Medicinska marihuana nije za svaku namenu“, naglasio je Dave Jones, iz SunLife-a, ističući da je namenjena za specifične uslove i simptome gde je evidentno da medicinska marihuana ima dovoljnu vrednost koja premašuje rizik. Oprezan pristup Sun Life-a reflektuje zabrinutost kanadske industrije zdravstvenog osiguranja o potencijalno visokim troškovima pokrića troškova korišćenja medicinske marihuane, koji su u mnogim slučajevima viši nego kod drugih poznatih lekova, uz tanke kliničke dokaze o njenoj efikasnosti. Kanada, koja je jedan od pionira u odobravanju korišćenja medicinske marihuane, legalizovala je i njeno rekreativno korišćenje ovoga leta, piše Reuters. Sa druge strane, nespremnost kanadskih osiguravača da pokriju u celosti troškove njenog korišćenja sugeriše da će većina pacijenata nastaviti snositi većinu troškova uprkos naporima za legalizacijom širom sveta. 
 
Kanadski zakon dopušta pacijentima da kupuju medicinski kanabis novcem sa računa za zdravstvenu zaštitu koju finansiraju poslodavci, ali osiguravajuća društva samostalno donose odluke o pokriću. Neki osiguravači počinju pokrivati troškove kao odgovor na rastuću potražnju radnika u kompanijama koje kupuju njihovo osiguravajuće pokriće. Tako je lanac prodavnica Loblaw prošle godine postao prva velika kanadska kompanija koja je zatražila od svojih osiguravača da pokriju medicinsku marihuanu. Međutim, osiguravajuća društva su oprezna. Sun Life pokriva troškove u slučaju bola povezanog sa rakom, multiplom sklerozom, reumatskim artritisom, HIV-om, palijativnom negom za teška obolenja; mučnine uzrokovane hemoterapijom i anoreksijom nastalom zbog HIV-a.
 
Green Shield Kanada, Great-West Life i Manulife Financial Corp izjavili su da razmatraju ili planiraju pokrivanje troškova korišćenja marihuane u medicinske svrhe. Manulife, koji nudi takvo pokriće za nekoliko kompanija koje su ga zatražile, preporučuje godišnji limit naknade od 1.500 do 2.500 dolara i daje pokriće pod nekoliko predefinisanih uslova. Great-West očekuje da će ove godine početi sa pružanjem pokrića za medicinsku marihuanu, ali samo kada budu sigurni da će to poboljšati zdravstveno stanje pacijenata i kontrolisati troškove za poslodavce. Ova kompanija je posebno zainteresovana za pokrivanje troškova medicinske marihuane kada je delotvornija od lekova koji izazivaju zavisnosrt, poput opijata, rekao je Brad Fedorchuk, viši potpredsednik u Great-West-u.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?