Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Osiguranje i Svetsko prvenstvo u fudbalu

21 Jun 2018 Komentara (0)Zanimljivost / Osiguranje u svetu / Istraživanje / Svestsko prvenstvo u fudbalu / Mondijal / Rizici / Terorizam / Huligani /

ZANIMLJIVOST: Osiguranje  i Svetsko prvenstvo u fudbalu

Stručnjaci naglašavaju da je spisak rizika koji se osiguravaju u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu veoma dug, kao i da je isto tako dugačak i spisak onih koji žele da se zaštite, po različitim osnovama, od ovih rizika. Tako se među rizicima koji se najviše osiguravaju izdvajaju: rizik od terorizma, rizik od huliganskih ispada, rizik od napada naoružanog napadača uključujući napade vozilima i(li) hladnim oružjem, rizik materijalnih šteta na objektima, odgovornost po više različitih osnova, rizik otmice, rizik otkazivanja događaja, rizik premeštanja utikamice sa jednog stadiona na drugi, rizik cyber napada, rizik od povreda kako ličnih tako i profesionalnih, itd, a osiguranja zaljučuju sami organizatori, vlasnici stadiona i drugih infrastrukturnih objekata, agenti za prodaju karata, marketinške agencije, vlasnici autorskih prava i prava na prodaju promo materijala, ugostitelji, profesionalne organizacije, sportisti - učesnici, posetioci........

Globalna politička situacija i složeni međunarodni odnosi opterećeni brojnim kriznim žarištima dodatno su uticali na uvećanje nivoa rizika, a samim tim i potražnju za osiguranjem što je, opet, uticalo i na povećanje premija osiguranja za većinu osiguranih rizika vezanih sa Svetsko prvenstvo u fudbalu.

"Najveću zabrinutost izaziva teroristički rizik, ratni rizik, otkazivanje događaja ili premeštanje utakmica sa jednog stadiona na drugi", istakao je James Dacies iz brokerske kuće Integro.
 
Ben Lockwood je osiguravač rizika od terorizma u osiguravaču AEGIS London, koji pruža osiguranje turnirskih stadiona, zajedno s drugim Lloyd's-ovim osiguravačima poput Beazley-a. "Procenjeni rizik od terorizma u Rusiji znatno je veći nego u Brazilu", rekao je. "Moja je procena da se ovo odražava na premije vezane za Svetsko prvenstvo u Rusiji jer su premije oko 10% veće nego u Brazilu pre 4 godine". Tako su 12 stadiona osigurani za materijalnu štetu u iznosu od oko milijardu dolara. Dodatnih 250 miliona dolara se odnosi na osiguranje odgovornost od terorističkih napada i 100 miliona dolara za slučaj napada naoružanog napadača.
 
Potražnja za polisama osiguranja od napada naoružanog napadača, uključujući napade vozilima i(li) hladnim oružjem, porasla je u poređenju sa Svetskim prvenstvom u Brazilu, navodi Chris Parker, voditelj odelenja političkog nasilja, terorizma, otmica i ucena u Beazley-ju. Lockwood napominje da premije osiguranja od terorističkih napada imaju udeo manji od 0,5% ukupne osigurane sume, što je, recimo, manje nego za Zimske olimpijske igre koje je takođe organizovala Rusija 2014. godine, tada u u Sočiju. To znači da za svakih milion dolara pokrića, osiguranici plaćaju 5 hiljada dolara premije.
 
Veliki broj pripadnika snaga bezbednosti staraće se o sigurnosti svih učesnika i posetilaca svetskog prvenstva kao i svih infrastrukturnih objekata. Tako se posebna pažnja posvećuje zaštiti stadiona na kojima će se igrati utakmice formiranjem neprobojnih prstena oko njih, pa Lockwood navodi kako bi eventualni napadi mogli biti usmeriti na lakše dostupne i ranjivije ciljeve. Upravo je to i razlog, kako navodi Lockwood, zašto AEGIS nije želeo da osigura aerodrome, železničke stanice i metro.
 
Rizik vezan uz kritičnu infrastrukturu sve se više opaža u posljednjih nekoliko godina, rekao je Duncan Fraser, viši partner u brokerskoj kući JLT Sport Media i Entertainment. "Kada ugovorite svoje polise 2 ili 3 godine pre, to je drugačiji profil rizika nego što je upravo sada. Ali ukoliko pogledate sada, može se osetiti povećanje rizika", rekao je Fraser.
 
Beazley procjenjuje da je ugostiteljstvo osigurano na 500 miliona dolara za rizik od otkazivanja događaja, a sa dodatnih 150 miliona dolara osigurano je pokriće promotivne prodaje vezane za Svetsko prvenstvo. Kompanije koje se bave prodajom karata osigurane su od cyber napada, dok su klubovi ugovorili pokrića u slučaju povreda i gubitka prihoda od igrača.
 
Tako je svetska kuća fudbala, FIFA, kao organizator, platila 134 miliona dolara za osiguranje klubova čiji se igrači povrede tokom prvenstva. Lloyd's of London procenjuje da noge napadača, kao najvrednije od svih igrača, imaju prosečnu osiguranu vrednost veću od 19 miliona funti (preko 25 milona dolara).

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?