Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Kina pretenduje da postane najveće tržište osiguranja u narednoj deceniji

06 Jul 2019 Komentara (0)Zanimljivost / Perspektiva osiguranja / Tržište osiguranja / Svetsko tržište osiguranja / Kina /

ZANIMLJIVOST: Kina pretenduje da postane najveće tržište osiguranja u narednoj deceniji

Izvor: Swiss Re

Globalno, premije osiguranja premašile su 5 biliona dolara, prvi put u 2018. godini, uz solidan rast u neživotnim i umeren rast u životnim osiguranjima, ističu u Swiss Re-u. Rast se uglavnom bazira na sektor neživotnog osiguranja, posebno u Kini i drugim azijskim zemljama u razvoju, kao i na razvijenim tržištima. Premije životnih i neživotnih osiguranja realno bi trebale porasti za 3% tokom 2019/20. godine,gde se ovo predviđanje bazira na snazi na tržištima u razvoju u oba sektora, i solidnom rastu neživotnih osiguranja na razvijenim tržištima. Premije životnih osiguranja bi se trebale povećati za 2,9%, što je znatno više od 0,6% godišnjeg proseka u prethodnih 10 godina, uz opasku da je Kina, opet, glavni pokretač. U neživotnom osiguranju predviđa se da će globalne premije porasti za 3%, a tržišta Azije u razvoju biće vodeća, podržana solidnim rastom na razvijenim tržištima. Na razvijenim tržištima tradicionalna štednja životnog osiguranja ostaje izazov obzirom na niske kamatne stope, a u neživotnom osiguranju, kontinuirani razvoj naprednih sistema pomoći vozačima verovatno će dugoročno uticati na premiju osiguranja motornih vozila.
 
Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju i dalje najveće tržište osiguranja, a slede ih Kina i Japan.Trenutno, kinesko tržište je još uvek ispod 40% veličine američkog tržišta, a takođe je manje od 3 najveća tržišta u Evropi u kombinaciji (Velika Britanija, Nemačka, Francuska). Swiss Re ove brojeve navodi kao izraz potencijala, za koji se očekuje da će Kina vrlo brzo iskazati. Prema prognozama, kinesko tržište osiguranja biće veće od 3 vodeća evropska tržišta do 2022. godine, a na putu je da premaši SAD kao najveće tržište osiguranja u svetu do sredine 2030-ih.  Swiss Re procenjuje da će do 2029. godine, azijsko-pacifički region činiti 42% globalnih premija, a predviđa se da će kineski udeo biti 20%. Iz tog razloga ne čudi što Swiss Re Institute osniva svoj Kineski centar u Pekingu.
 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?