Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Kibernetski napadi sve više utiču na poslovanje

10 Aug 2017 Komentara (0)Zanimljivost / Kibernetski napadi / Pretrpljena šteta / Veštačka inteligencija / IT tehologije / Automatizacija / Savrmene tehnologije / Online prodaja /

ZANIMLJIVOST: Kibernetski napadi sve više utiču na poslovanje

Izvor: www.osiguranje.com

Sezona objavljivanja finansijskih rezultata kompanija za drugo tromesečje ove godine prva je, do sada, koja je pokazala da glavni igrači u nizu industrija iskazuju znatne finansijske štete u poslovnim rezultatima usled kibernetskih napada.
 
Zadnja u nizu, nemačka kompanija za proizvodnju kozmetike Beiersdorf, okrivila je kibernetski napad za smanjenje svojih poslovnih rezultata u prvom polugodištu, jer joj je prekid računrskih veza i komunikacija uzrokovao kašnjenja u isporukama proizvoda od 5 do 10 dana, a još 6 međunarodnih kompanija, od kojih 4 sa sedištem u Evropi, a 2 u Rusiji, objavilo je da je pretrpelo prekide komunikacija.
 
Napad koji je otpočeo 27. juna virusom NotPetya, prvo je uočen u Ukrajini, gde je pogodio poslovanje brojnih državnih agencija i preduzeća da bi se zatim brzo proširio putem korporativnih mreža multinacionalnih kompanija s operacijama ili isporukama u istočnoj Europi.
 
Cyence, kompanija koja pomaže osiguravačima da "izmere" rizik od kibernetskih napada, procenjuje ekonomske troškove od virousa NotPetya do visine od 850 miliona dolara.
 
Tako je već pomenuti Beiersdorf, proizvođač brenda Nivea, objavio je kako je na prodajnim prihodima u drugom tromesečju izgubio 35 miliona evra usled kašnjenja isporuka, a u to su uključeni i troškovi angažmana spoljnih stručnjaka, te promocije i korišćenja drugih proizvodnih odredišta kako bi se nadoknadile isporuke. Mondelez, ranije poznat pod nazivom Kraft, te logistička kompanija FedEx među 5 su multinacionalnih kompanija koje su već ranije izvestile da su imale finansijske troškove zbog virusa koji ih je pogodio 27. juna. Mondelez je izvestio o 5% nižoj prodaji u drugom tromesečju, zbog kašnjenja pri isporukama i fakturisanju uzrokovanih napadom u junu. "Investitori bi se tokom sezone objava poslovnih rezultata trebali naviknuti na informacije o tome koliki su 'danak' u poslovanju kompanija uzeli kibernetski napadi", smatra Ian Winer, iz investicionog društva Wedbush Securities.
 
Danska brodarska kompanija AP Moller-Maersk, koja preveze svaki sedmi globalno isporučen konteiner, objavila je 20. jula da su joj međunarodne operacije ozbiljno pogođene kibernetskm napadima, ali da nije pretrpela gubitak poslovnih podataka, dodavši da će o svemu više reći 16. avgusta, kad će objaviti poslovne rezultate. "Očekujemo ograničeni uticaj kibernetskih napada, koji se procenjuje u rasponu od 50 do 450 miliona dolara", kaže analitičar David Kersten. U proseku analitičari očekuju da će Maersk izvestiti o šteti zbog tih napada u rasponu od 100 do 200 miliona dolara.
 
Njemačka logistička kompanija Deutsche Post DHL grupa i maloprodajni lanac Metro naveli su da su im operacije u Ukrajini bile pogođene napadom, ali nisu dale druge informacije. Jake Dollarhide, čelnik investicionog društva iz Oklahome Longbow Asset Management, očekuje da će kibernetski napadi postati uobičajeni u poslovnim izveštajima, poput informacije da su oluje ili cene nafte imale negativan uticaj na poslovne rezultate.
 
Po rečima izvršnog direktora investicione kompanije Strategic Cyber Venturesa Toma Kellermanna, većina kompanija nije adekvatno zaštićena od kibernetskih napada. Veliki globalni kibernetski napadi imaju potencijal da izazovu ekonomske štete poput katastrofalnih prirodnih nesreća, na primer kao tornado Sandy u SAD-u 2012. godine, izneli su Cyence i Lloyd's of London u zajedničkom izveštaju iz jula ove godine gde naglašavaju da se prosečna ekonomska šteta takvih događaja može kretati u rasponu od 4,6 do 121 milijardu dolara.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?