Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Katastrofe uzrokovale više od 37 milijardi dolara štete u prvoj polovini godine

28 Aug 2015 Komentara (0)osiguranje imovine / osiguranje / zanimljivost / prirodne katastrofe / rizik / šteta / Swiss Re /

ZANIMLJIVOST: Katastrofe uzrokovale više od 37 milijardi dolara štete u prvoj polovini godine

Izvor: Swiss Re

Ova cifra obuhvata osigurane i neosigurane gubitke i manja je za 37% u odnosu na isti period prošle godine, a ujedno predstavlja tek trećinu prosečnih gubitaka u prvoj polovini godine, zabeleženih u prethodnih 10 godina, a koji su iznosio 107 milijardi dolara.

Osiguravači su pokrili 16,5 milijardi dolara pomenutog iznosa gubitaka, odnosno 45%, dok je prosek za proteklih 10 godina iznosio 27%.

Na prirodne katastrofe, poput strašnih aprilskih i majskih zemljotresa u Nepalu, otpada 33 milijarde dolara gubitaka, značajno manje nego u prvoj polovini prošle godine kada je taj iznos bio 54 milijarde dolara.

Ekonomski troškovi katastrofa možda su manji ali je danak u ljudskim životima znazno veći. Tako su katastrofe u prvoj polovini ove godine oodnele oko 18.000 ljudskih života, od čega je gotovo polovina u Nepalu.

Strašne vrućine u Indiji i Pakistanu u maju i junu odnele su oko 5.000 života, a značajan faktor u povećanju broja žrtava je i veliki broj izbeglica i migranata koji se otiskuju na opasan put preko Sredozemnog mora u potrazi za sigurnijim i boljim životom u Evropi.

Prošle sedmice je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice objavila da je od početka godine taj put prešlo više od 224.000 migranata, a spasonosnu obalu nije dočekalo njih 2.100.

Katastrofe s najvećim brojem stradalih nisu uvek i najskuplje na osiguravače, koji tradicionalno beleže najveće gubitke u bogatim zemljama. Tako su najskuplje katastrofe za osiguravajući sektor u prvoj polovini godine povezane s oštrom zimom i olujama u SAD-u i Evropi.

Zimska oluja, koja je u februaru poharala istočnu obalu SAD-a, prouzrokovala je osiguravačima 1,8 milijardi dolara gubitaka,  što je do sada najviše u ovoj godini.

Siromašnije zemlje uopšteno beleže veliki jaz između ukupnih privrednih šteta i isplaćenog osiguranja. Tako je zemljotres u Nepalu prema procenama prouzrokovao više od pet milijardi dolara štete, a osiguravači su snosili svega 160 miliona dolara tog iznosa.

Upravo ovi pokazatelji jasno ukazuju na značaj osiguranja i pomoć koju predstavlja u obnovi nakon katastrofa.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?