Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Cyber osiguranje kao osiguravački izazov ovog veka

14 Jul 2016 Komentara (0)zanimljivost / cyber osiguranje / IT / IT sektor / osiguranje IT sektora / Allianz /

ZANIMLJIVOST: Cyber osiguranje kao osiguravački izazov ovog veka

Izvor: Allianz

Cyber osiguranja imaju lagani porast u Evropi, a tek svaka deseta kompanija ima polisu ovog tipa, istakao je Christopher Lohmann, rukovodilac za region Centralne i Istočne Evrope u Allianz Global Corporate & Speciality.  Ali, Lohmann veruje u veću svest među kompanijama i novu regulativu, kao što je nemački zakon o IT sigurnosti koji je stupio na snagu prošle godine i koji nalaže preduzećima u čijem je vlasništvu kritična infrastruktura, da izveste o svim ozbiljnijim narušavanjima sigurnosti.
 
„Mnoštvo je razloga za uverenje da će se cyber osiguranje razviti u osiguranje požara 21. veka“, istakao je Lohmann, dodajući da su funkcionalni IT sistemi i zaštita podataka kritični mnogim branšama i njihovoj reputaciji.
 
Od ukupnog broja nemačkih kompanija čak 40% je pogođeno e-kriminalom u poslednje 2 godine, prema studiji koju je sproveo KPMG u 2015. godini, što je povećanje od 50% od 2013. godine.
 
Nemačka manja i srednja preduzeća koja su temelj ekonomije u toj zemlji posebno su ranjiva s obzirom da ne raspolažu s velikim IT budžetima.  Pretnja raste kako kompanije povezuju uređaje na internet kako bi se omogućilo prikupljanje i razmena podataka, a i kako bi se omogućila kontrola na daljinu.
 
Uprkos tome, cyber premije u Nemačkoj su iznosile samo oko 10 miliona dolara u prošloj godini, u poređenju sa procenjenim volumenom premije od 2,5 milijardi dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, istakao je Lohmann.
 
Na nemačkom tržištu je prva cyber polisa osiguranja lansirana je 2011. godine i trenutno tu vrstu osiguranja nudi 15 osiguravajućih kuća, uključujući Axa-u, Hiscox, Ergo i Zurich Insurance.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?