Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIVOST: Allianz Risk Barometer 2019

15 Jan 2019 Komentara (0)Zanimljivost / Perspektiva osiguranja / IT tehnologija / Automatizacija / Savremene tehnologije / Rizici / Prirodne katastrofe / Zastoj u poslovanju / Allianz /

ZANIMLJIVOST: Allianz Risk Barometer 2019

Izvor: Allianz

Prema Allianz-ovom barometru rizika za 2019. godinu, cyber incidenti, (37% odgovora) su rangirani isto kao i zastoji u poslovanju (37% odgovora) kao glavni globalni poslovni rizici. Klimatske promene (na 8. mestu sa 13% odgovora) i nedostatak radne snage (na 10. mestu sa 9% odgovora) su rizici sa najvećim globalnim rastom. Istovremeno, kompanije iz godine u godinu sve više zabrinjavaju promene zakonodavstva i propisa (na 4. mestu sa 27% odgovora) koje rezultiraju događajima kao što su Brexit, trgovinski ratovi i tarife. Godišnje istraživanje globalnih poslovnih rizika koje sprovodi Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) obuhvata mišljenje rekordnih 2.415 stručnjaka iz 86 zemalja, uključujući glavne izvršne direktore, upravitelje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje.
 
„Kompanije moraju planirati veliki niz scenarija i okidača koji remete poslovanje, jer su u današnjem umreženom društvu upravo u tom pogledu najranjiviji”, izjavio je Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor društva AGCS. „Rizici koji remete poslovanje mogu biti fizički, kao što su požari ili oluje, ili virtualni, kao što je prekid informacijskih sistema, koji može biti zlonameran ili slučajan. Ti rizici mogu proizlaziti iz vlastitog poslovanja, ali i poslovanja dobavljača, kupaca ili pružalaca informacijonih usluga. Bez obzira na okidač, finansijski gubitak društva usled zastoja može biti ogroman. Nova rešenja upravljanja rizikom, analitički alati i inovativna partnerstva mogu doprineti boljem razumevanju i ublažavanju brojnih savremenih rizika povezanih sa zastojem u poslovanju te sprečavanju gubitaka.”
 
Pretnje povezane sa zastojem u poslovanju i dalje se razvijaju
 
Zastoj u poslovanju i dalje je glavna pretnja preduzećima širom sveta 7. godinu zaredom i predstavlja glavni rizik u zemljama kao što su SAD, Kanada, Nemačka, Španija, Italija i Kina. Potencijalni scenariji zastoja u poslovanju postaju sve raznovrsniji i složeniji u globalno povezanoj privredi, uključujući prekid ključnih informacionih sistema, povlačenje proizvoda ili probleme u pogledu kvaliteta, terorizam ili političke nemire ili zagađenje okoline. Cyber rizici i rizici zastoja u poslovanju sve su više međusobno povezani, s obzirom na to da napadi ucenjivačkim softverom (ransomware) ili slučajni prekidi informacionih sistema često dovode do remećenja poslovanja i usluga, čime nastaju troškovi u stotinama miliona dolara. Cyber incidenti uvršteni su kao okidač zastoja u poslovanju koji najviše zabrinjava kompanije (50% odgovora), a nakon njih slede požari (40%) i prirodne katastrofe (38%). Istovremeno se zastoj u poslovanju smatra najvećim uzrokom finansijskih gubitaka za kompanije usled cyber incidenta (69% odgovora). 
 
Cyber incidenti – raste svest o riziku ali i gubici
 
Prethodnu godinu je obeležila rastuća zabrinutost u pogledu cyber incidenata. „Cyber rizik već godinama predstavlja veliku opasnost, ali kao i pri svakom novom riziku, širenje svesti predstavljalo je problem”, objasnio je Marek Stanislawski, zamenik glavnog rukovodioca odela cyber pitanja u društvu AGCS. „Sada smo u fazi u kojoj cyber pitanja zabrinjavaju kompanije jednako kao i tradicionalno najveći problemi.” 
 
Cyber kriminal sada košta otprilike 600 milijardi dolara godišnje, u odnosu na 445 milijardi dolara u 2014. godini . Taj je iznos tri puta veći u poređenju sa prosečnim ekonomskim gubitkom od 208 milijardi dolara usled prirodnih katastrofa tokom 10 godina. Dok kriminalci primenjuju inovativnije metode krađe podataka, prevare ili iznude novca, prisutna je i rastuća cyber pretnja iz pojedinih država i povezanih hakerskih grupa čiji su napadi usmereni na ključne davaoce infrastrukture ili krađu vrednih podataka ili poslovnih tajni kompanija. Sve je veća verovatnoća da će cyber incidenti izazvati sudske sporove, uključujući kolektivne tužbe ulagača i potrošača. Krađa podataka ili prekidi informacionih sistemaa mogu izazvati znatnu odgovornost prema trećim osobama, s obzirom na to da oštećeni kupci i akcionari od kompanija zahtevaju nadoknadu štete.
 
Uzlazni i silazni trend rizika
 
Prirodne katastrofe (sa 28% odgovora) ponovno su se našle na trećem mestu ovogodišnje rang liste 10 najvažnijih globalnih poslovnih rizika pri čemu se 2018. godina pokazala nešto blažom u odnosu na katastrofalne gubitke iz 2017. godine, iako su ekonomski gubitci ukupno iznosili gotovo 150 milijardi dolara. Stalna neizvesnost u pogledu Brexit-a, globalni trgovinski ratovi i tarife podstiču zabrinutost korporacija u vezi sa promenama zakonodavstva i propisa (na 4.mestu sa 27% odgovora).
 
Klimatske promene (na 8. mestu sa 13% odgovora) i nedostatak radne snage (na 10. mestu sa 9% odgovora) su rizici sa najvećim globalnim uzlaznim trendom u ovogodišnjem istraživanju. Osim što će klimatske promene izazvati sve veće gubitke i prekide usled ekstremnih vremenskih prilika i prirodnih katastrofa, imati će i značajne posledice na regulaciju i odgovornost s obzirom na strogo određene ciljne vrednosti emisija i nove zahteve u pogledu izveštavanja i otkrivanja informacija u mnogim sektorima. 
Nedostatak kvalifikovane radne snage prvi put je uvršten među 10 glavnih poslovnih rizika na globalnom nivou kao i u mnogim zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Kanadi i Australiji. Na taj rizik utiču činioci kao što su demografske promene, neizvesnost u pogledu Brexit-a i nedovoljan broj kandidata za zapošljavanje u sektoru digitalne priovrede.
„Kvalifikovana radna snaga i uopšte ljudski kapital postali su redak resurs u području digitalne privrede”, izjavio je Ludovic Subran, zamenik glavnog ekonomiste društva Allianz. „Među kompanijama vlada žestoka konkurencija pri zapošljavanju novog osoblja kvalifikovanog u sektoru veštačke inteligencije, nauke o podactima ili "upravljanja graničnim rizicima" kao što je upravljanje cyber ili reputacionim rizikom, jer većina tih poslova nije postojala pre 10 godina. Nisu dovoljne čak ni visoke plate jer je grupa kandidata sa traženim veštinama ograničena, a zbog hitnosti zapošljavanja obuka na radnom mestu nije moguća.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?