Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

ZANIMLJIOST: Osiguravači planiraju veći outsourcing u području informatike

23 Feb 2016 Komentara (0)Zanimljivost / Perspektiva osiguranja / IT tehnologija / Automatizacija / Savremene tehnologije /

ZANIMLJIOST: Osiguravači planiraju veći outsourcing u području informatike

Izvor: Novarica

Istraživanje koje je obuhvatilo 104 izvršna direktora za informatiku (CIO) pokazalo je da manji osiguravači za životno i neživotno osiguranje planiraju veće korišćenje outsourcing usluga u 2016. godini od njihovih većih konkurenata.

Međutim i te kompanije kaskaju za trendovima. Kako stvari stoje, potrošnja na spoljne usluge već čini u proseku 20% IT budžeta.  "Outsourcing" osoblje takođe čini oko 40% ukupnog IT osoblja osiguranja. Tačnije, polovina ispitanih velikih osiguravača izjasnila se da većinu njihove informatike čine spoljne kompanije i preduzetnici, u poređenju sa manje velikim osiguranjima gdje se taj procenat kreće oko 10% za osiguravače neživota i 30% za osiguravače života.

"Percepcija da outsourcing stvara sigurnosne rizike uzrokovala je zaostajanje srednje velikih osiguravajućih društava. Ali pružatelji usluga puno su napravili kako bi osigurali  sigurnost podataka putem novih tehnologija, a čega neke srednje velike organizacije još nisu svesne ", rekao je Chuck Ruzicka iz Novarica-e. 

Veliki osiguravači su dokazali da outsourcing delotvorno smanjuje troškove te utiče na uspešnu implementaciju moderne tehnologije, uključujući i onu za obradu velikih podataka, ističe Ruzicka. Ali verovatno najveći razlog za prihvatanje outsourcing-a među manjim osiguravačima je frekvencija kojom firme nadograđuju svoje sisteme za osnovno (core) poslovanje. Većina srednje velikih osiguravača smatra da im nedostaje veština, ljudstvo i potrebni resursi potrebni za upravljanje složenim softverskim rešenjima. 

Međutim, nisu svi rizici izbrisani s outsourcing-om informatike. U studiji se ističe da je vrlo važno delotvorno upravljati svojim sporazumom o uslugama, ako isti  postoji. "Možete se obavezati na promenu kulture i učiti sadašnje radnike modernim tehnologijama, ali to će trajati godinama. Firme koja žive od ovog posla, učiniti će te tehnologije dostupnim već prvi dan, na prvom projektu.", kaže Ruzicka.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?