Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Vodič za osiguranje profesionalne odgovornosti

30 Jul 2018 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Osiguranje odgovornosti / Osiguranje profesionalne odgovrosti / Vodič za osiguranje odgovornosti /

Vodič za osiguranje profesionalne odgovornosti

Izvor: VIB

Sve je više profesija koje uključuju specifičnu vrstu usluge – savetodavnu, konsultantsku, ekspertsku, analitičku ili proceniteljsku. Ovakva vrsta usluge nosi znatno veću odgovornost prema klijentima, ali i veći teret za poslodavce. Pogrešna procena, savet koji nije doneo željeni rezultat ili neka druga vrsta propusta (koja ne zavisi od profesionalca) samo su neki od povoda za brojne tužbe i sporove koji su učestala pojava u branšama koje se temelje na ovim principima. I najmanja tužba za nemar može da uništi vaš posao ne samo zbog finansijskih izdataka, već i u smislu izgubljene reputacije i poverenja u okviru struke.

Iako su greške, propusti i nemar sastavni deo profesija koje se temelje na pružanju usluge putem savetovanja, ekspertize ili procene, većina kompanija u Srbiji kao da nema adekvatan odgovor na zahteve koje nameću pomenute usluge. Nedovoljna informisanost o rizicima i rešenjima koja te rizike mogu ublažiti često vode ka strategiji upravljanja rizicima koja je nedovoljno čvrsta da zaštiti poslovanje kompanije u slučaju nastanka štetnih događaja. Zbog toga smo rešili da vam u ovom vodiču predstavimo osiguranje profesionalne odgovornosti, jedno od mogućih rešenja za upravljanje rizicima od grešaka, propusta i profesionalne odgovornosti.
 
Pored toga šta osiguranje profesionalne odgovornosti podrazumeva, u ovom vodiču saznaćete i:
 
Kome je potrebno osiguranje profesionalne odgovornosti;
Koje rizike pokriva polisa osiguranja profesionalne odgovornosti;
Kako možete da ugovorite osiguranje profesionalne odgovornosti.
 
Da li ćete i dalje dozvoljavati da greške i propusti ugrožavaju vaše poslovanje? Saznajte šta možete da učinite da biste u svakom trenutku omogućili stabilan i siguran rad svoje kompanije, uprkos događajima koji uključuju greške, propuste i nemar.
 
Šta je osiguranje profesionalne odgovornosti – i kako da znate da li vam je potrebno?
 
Šta je ono što jednom advokatu, računovođi, konsultantu ili arhitekti garantuje punu zaštitu prilikom pružanja usluga? Jedno od rešenja je i osiguranje profesionalne odgovornosti (u nekim profesijama poznato i kao osiguranje od grešaka i propusta). Suština osiguranja od profesionalne odgovornosti je da pruži pokriće u slučaju:
 
Tužbi zbog nemara;
Tužbi za greške i propuste;
Neprecizne komunikacije između vas i klijenta;
Greške prouzrokovane od strane trećih lica;
Nemogućnosti da se obezbede ugovoreni rezultati od značaja za klijentovo poslovanje;
Prekoračenja rokova dogovorenih na početku saradnje;
Ostalih grešaka nastalih prilikom tumačenja, prepisivanja ili deljenja informacija od značaja za klijenta.
 
U praksi, vaši klijenti imaju puno pravo da zatraže pravnu zaštitu ne samo u pomenutim slučajevima, već i u bilo kojoj drugoj situaciji za koju procene da ste vi, kao profesionalac koji pruža određenu uslugu, odgovorni. Sigurno ste nailazili na klijente kojima je “nemoguće udovoljiti”, koji “stalno traže dlaku u jajetu”, koji “nikada nisu zadovoljni”, koji se “ne razumeju u uslugu”, koji “ne znaju šta hoće”. A sigurni smo i da taj broj iznosi barem desetinu od ukupnog broja klijenata. Nije mala cifra u pitanju, zar ne?
 
Mogli bismo da izvedemo zaključak da je osiguranje od profesionalne odgovornosti potrebno SVAKOME ko se bavi nekom vrstom stručne, specijalizovane, savetodavne ili ekpertske usluge. Tu spada čitav niz zanimanja, a neka od njih su:
 
Advokati;
Lekari;
Finansijski stručnjaci;
IT stručnjaci;
Agenti za prodaju nekretnina;
Arhitekte;
Računovođe;
Marketing stručnjaci i dr.
 
Pa čak i nama, posrednicima u osiguranju, neophodno je osiguranje od profesionalne odgovornosti jer je naša usluga vezana za veoma osetljivo područje. Ukoliko dođe do bilo kakve greške ili nepravilne procene, naša odluka može lako da naruši ugled klijenta i ugrozi njegovo poslovanje.
 
Kako da sprečite nastajanje grešaka i propusta?
 
Ukoliko i dalje mislite da ćete uvek i u svakom trenutku pružiti uslugu koja zadovoljava i etičke, i standarde profesije, ali i klijentova očekivanja, razmislite još jednom. Malo je verovatno da će vaše poslovanja biti pošteđeno lakših ili težih optužbi. Ono što vi možete danas da učinite je da kontaktirate naše posrednike i zatražite više informacija o osiguranju od profesionalne odgovornosti.
 
Rizik od profesionalne odgovornosti: kako iskoristiti osiguranje profesionalne odgovornosti u svom poslovanju
 
Svaka vrsta stručne usluge koju jedan lekar, advokat, inženjer ili profesionalac druge svrhe pruža podložna je riziku od nenamernih grešaka i propusta. Nenamerno možete načiniti pogrešnu procenu, dati informaciju koja nije potpuna, napraviti projekat koji nije pouzdan ili ugroziti klijentovo poslovanje tako što ćete završiti projekat van predviđenog roka ili isporučiti uslugu koja nije kompletna. Rizik od tužbi za greške i propuste postoji u svakoj od ovih situacija, te je verovatnoća da ćete proći bez posledica minimalna. Čak i ukoliko ne dođe do tužbi ili se dogodi da dobijete spor, materijalni i nematerijalni troškovi koji prate ovakvu vrstu događaja kreću se između $3.000 i $150.000 (podaci preuzeti sa http://www.insureon.com/resources/research/insurable-incidents).
 
Uvođenje osiguranja od profesionalne odgovornosti u vašu strategiju upravljanja rizicima dobićete snažan finansijski instrument koji će vam pomoći da nesmetano nastavite sa radom čak i kada se suočavate sa štetnim događajima. Odlučiti se na polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti pokazuje da svoj posao shvatate ozbiljno, a vaši klijenti će steći veće poverenje ukoliko znaju da imate ovakvu vrstu pokrića. Čak i kada sve radite “kako treba”, ne možete da predvidite koja procena ili savet se mogu protumačiti kao povod za incident koji može trajno uništiti vašu reputaciju, oslabiti poslovanje vaše firme i naneti štetu ne samo vama, već i vašim zaposlenima.
 
Da li i dalje prepuštate sudbinu vaše firme slučajnosti? Kontaktirajte nas i saznajte kako vam možemo pomoći da se osigurate od profesionalne odgovornosti.
 
Tri koraka do osiguranja profesionalne odgovornosti
 
Da biste na vreme obezbedili adekvatno finansijsko i pravno pokriće u slučaju nastanka događaja zanemarivanja, propusta, pogrešne procene ili nepovoljnog rezultata projekta, evo tri koraka koji će vam olakšati put do pravog rešenja.
 
Prvi korak: Zakažite sastanak sa našim posrednicima. Za početak je dovoljno da nam izložite kojom se vrstom usluge bavite, da li posedujete polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti i da li ste do sada imali susret sa nekim od štetnih događaja koji mogu nastati usled grešaka i propusta.
 
Drugi korak: Zatražite stručno mišljenje. Pored velikog iskustva u sferi osiguranja, naši posrednici poseduju i iskustvo iz različitih oblasti vezanih za poslovanje (ekonomija, finansije, pravo). To znači da ćete, pored saveta u vezi sa odabirom polise i ugovaranjem pokrića, moći da računate na širu procenu trenutne situacije u kojoj se vaša kompanija ili vi kao pojedinac nalazite. Tu mislimo, pre svega, na analizu vaše trenutke strategije upravljanja rizicima ili postojeće polise osiguranja od profesionalne odgovornosti, ukoliko ih posedujete.
 
Treći korak: Odlučite se za pravu polisu osiguranja. Zajedno sa našim posrednicima analizirajte svoju trenutnu poziciju i mogućnosti koje vam pruža polisa osiguranja od profesionalne odgovornosti. Ne samo da ćete uz naše posrednike uštedeti vreme koje biste potrošili na pronalaženje polise koja odgovara prirodi vaših usluga, već možete računati i na povoljne uslove prilikom ugovaranja visine premije. Po potrebi, naši posrednici mogu kreirati i rešenje koje je u potpunosti prilagođeno vašem poslovnom modelu.
 
Svi imamo pravo na grešku – ali vaše ne moraju skupo da koštaju. Posetite naš veb-sajt www.vib.rs i brzo i jednostavno zakažite sastanak sa našim posrednicima.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?