Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Vlasnici vozila neće biti oštećeni niti vraćeni na šaltere

01 Feb 2019 Komentara (0)Nadzor osiguranja / Udruženje osiguravača Srbije / UOS / Osiguranje / Osiguranje autoodgovornsti / Obavezno osiguranje /

Vlasnici vozila neće biti oštećeni niti vraćeni na šaltere

Izvor: UOS

On je podsetio da se ni do sada polisa osiguranja nije kupovala samo i isključivo na tehničkom pregledu.
 
"Vlasnici motornih vozila to mogu da urade i direktno od osiguravača ili zastupnika i da plate gotovinom ili karticama. Polisa se potom daje na uvid prilikom kontrole ispravnosti vozila i tu, na licu mesta, nakon plaćanja taksi, dobija registraciona nalepnica. Alternativa je da vlasnik vozila sa kupljenom polisom i potvrdom o izvršenom tehničkom pregledu ode u MUP da registruje vozilo." Izdavanje nalepnice je, kaže Jovanović, ovlašćenje koje je država poverila pojedinim vlasnicima tehničkih pregleda, da bi se izbeglo odlažanje u MUP.
 
"Mesto kupovine polise osiguranja i izdavanja nalepnice nisu ni u kakvoj vezi, kao što ni prodaja polise i odlazak na šalter MUP nisu povezani. U proces registracije vozila uključeni su osiguravači, koji polise prodaju direktno ili preko posrednika i vlasnici tehničkih pregleda koji vrše kontrolu ispravnosti vozila i eventualno, ako imaju dozvolu, izdaju registracione nalepnice da se ne bi odlazilo u MUP. Retko gde u Evropi se, kao kod nas, osiguranje kupuje na tehničkom pregledu", izjavio je Jovanović. On je podsetio i da je provizija od 5% za prodaju polisa AO uvedena Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju 2009. i to da bi ostalo dovoljno novca za isplatu štete.
 
"Suština te polise je isplata štete i ničiji interes to ne sme da ugrozi. U suprotnom, možemo da pitamo da li je neko otvorio tehnički pregled da bi se bavio tim poslom ili da bi prodavao polise očekujući visoke provizije. Udruženje je, u interesu vozača i oštećenih, digitalizovalo Zapisnike MUP, pa više nema čekanja od mesec dana niti taksi, a uskoro ćemo digitalizovati i saradnju sa tužilaštvima. Biće uvedene i druge pogodnosti koje će „olakšati“ život vlasnicima motornih vozila i oštećenim građanima".
 
Generani sekretar Udruženja osiguravača je podsetio i da je jula 2018. na predlog MUP, stupio na snagu novi Pravilnik o tehničkim pregledima. Jedan od njegovih glavnih ciljeva je da tehnički pregledi žive od svog rada - tehničke kontrole vozila. To znači da od osiguravača mogu da dobiju samo zakonom predviđenu proviziju. Nova pravila znače i veću bezbednost na putevima, a to bi, stav je UOS, moralo svima da bude u interesu.
 
"Svesni smo da trenutna cena tehničkih pregleda, po kojoj najveći broj njih radi, nije adekvatna. Ipak, potreban je partnerski stav osiguravača, vlasnika tehničkih pregleda i agencija za posredovanje u osiguranju. Na tome ćemo insistirati u okviru Radne grupe za izmenu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kojim će biti regulisan i odnos osiguravača i spoljnih kanala prodaje polisa osiguranja od AO kao i tehničkih pregleda, a u interesu vlasnika motornih vozila", izjavio je Duško Jovanović.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?