Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VPN i njegova uloga u sajber bezbednosti za kompanije

09 Aug 2021 Komentara (0)VIb / VPN / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Cyber osiguranje / IT / IT sektor / osiguranje za IT /

VPN i njegova uloga u sajber bezbednosti za kompanije

Izvor: VIB

VPN (Virtual Private Network) je, kao što i njeno samo ime kaže, virutelna privatna mreža, odnosno predstavlja “produžetak” privatne mreže, preko javne mreže (interneta). VPN je ustvari konekcija lokalne mreže koja kriptuje podatke koji se prenose, čuvajući tako njihovu sajber bezbednost.

Baš zbog ovih svojih karakteristika, ova tehnologija vam pruža pruža anonimnost i privatnost prilikom upotrebe online konekcije tako što skriva vašu IP adresu, tako da vaše aktivnosti na internetu (kao što je recimo lokacija na kojoj čuvate informacije, ili informacije o vašoj platnoj kartici) ne mogu da se prate.
 
U novije vreme, sa razvojem modernih tehnologija i sa sve većim prelaskom na online poslovanje, VPN postaje neophodan skoro i kao sama internet veza, ali iz različitih razloga. Primarni od njih je svakako sajber bezbednost.
 
Zašto je VPN važan za vašu kompaniju?
 
Ukoliko vas samo spominjanje sajber bezbednosti tera da se odmah uključite u razgovor, ovaj deo tekst nikako ne smete da propustite! Hajde da vidimo zbog čega je važno da prilikom vašeg svakodnevnog poslkovanja koristite VPN.
 
Ukoliko vaša kompanija koristi bilo kakav pristup internetu, ili je potrebno da preko internet pristupa internoj mreži (na primer u slučaju rada van kancelarije), VPN će kreirati enkriptovanu vezu između uređaja sa kojeg se pristupa mreži, i same mreže. To znači da će samo pojedini računari i mreža koje imaju posebnu šifru-ključ, moći da dekodiraju informacije koje se šalju. 
 
VPN mreže su dizajnirane tako da enkriptuju informacije i pre nego što one uđu u mrežu, sprečavajući tako potencijalne sajber napade, i čineći sve vrste online finansijskih transakcija bezbednim. Kao što smo već naveli, ova tehnologija vam onemogućava svako praćenje vašeg kretanja po internetu, kao i praćenja šta ste preuzeli sa “mreže”, koje sajtove ste posetili, da li koristite Skype, Zoom, ili neki drugi online servis.
 
Prednosti upotrebe VPN-a su brojne. Navedeni način funkcionisanja čini VPN troškovno-efikasnim i bezbednim načinom prenosa podataka. On je potreban svakom modernom biznisu, ali da li je i dovoljan? 
 
Zaključak: Da li je VPN dovoljna zaštita od sajber rizika?
 
Već mnogo puta smo govorili o značaju sveobuhvatnog pristupa sajber bezbednosti u kompanijama, koja podrazumeva dva glavna aspekta:
 
  1. Preventivne mere – formiranje tima zaposlenih koji su obrazovani i/ili obućeni za rad na polju sajber bezbednosti, edukacija zaposlenih na šta bi trebalo da obrate pažnju prilikom baratanja podacima, sprovođenje potrebnih tehničkih mera za zaštitu od krađe podataka i drugih oblika sajber kriminala.
  2. Saniranje štete – nadoknada potencijalnih finansijskih gubitaka ukoliko su ukradeni podaci klijenata, ili kada je u pitanju otkup kod sajber iznude (ransomware). Ovo se najbolje može rešiti uz pomoć polise sajber osiguranja, koju je u tom slučaju potrebno zaključiti već u preventivnoj fazi.
Upotreba VPN-a bi ovom logikom pripala grupi preventivnih mera, ali ona ni u kom slučaju ne može delovati sama. Da, VPN tehnologija vam pomaže da odbijete sajber napade, i eksterne hakerske napade ali…Veoma iskusni hakeri znaju da zaobiđu ovaj nivo zaštite i napadnu njene “najslabije karike”.
 
Sa druge strane, VPN će biti nedovoljna zaštita od virusa ili internih hakerskih napada. Kada je reč o virusima, najbolje je osloniti se na specijalizovane anti-virus programe koji se redovno ažuriraju, kao bi vaše informacije i mrežu štitili čak i od najmodernijih virusa. 
 
Šta ovo sve govori o VPN-u: da ili ne? VPN predstavlja korisnu tehnologiju i svakako treba da bude jedan od brojnih nivoa sajber bezbednosti vaše kompanije. I tu se vraćamo opet na preventivu i sajber osiguranje kao obaveznu stavku na vašoj ček-listi za sajber zaštitu.
 
Ukoliko ste prepoznali sajber rizik kao realnu pretnju vašem biznisu, kontaktirajte VIB stručni tim. Mi ćemo osmisliti polisu osiguranja specijalno prilagođenu potrebama vašeg biznisa. 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?