Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG proslavio 30 godina od izlaska na tržišta centralne i istočne Evrope

02 Nov 2020 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG proslavio 30 godina od izlaska na tržišta centralne i istočne Evrope

Izvor: VIG

Otprilike godinu dana nakon pada gvozdene zavese, VIG grupa postalo je jedno od prvih osiguravajućih društava u zapadnoj Evropi koje je ušlo na tržišta osiguranja centralne i istočne Evrope. Dana 30. oktobra 1990. godina, tadašnja Wiener Städtische odlučila je steći udeo u novoosnovanom zadružnom osiguravajućem društvu "Kooperative-Tschechoslowakische Versicherungs AG". Investicija je bila teška 15,4 miliona austrijskih šilinga, što je nešto više od, današnjih, milion evra. "Naše ulaganje u bivšu Čehoslovačku bio je korak u neistraženu teritoriju, korak u nepoznato. Niko nije znao kako će se ekonomska politika i demokratija razviti u bivšim komunističkim zemljama nakon otvaranja istoka, što se danas smatra najvećim političkim i ekonomskim procesom transformacije 20. veka. Od samog početka videli smo velike mogućnosti i imali poverenja u region, a naša dugoročna strateška perspektiva dovela je do austrijske priče o uspehu ", objasnio je Günter Geyer, generalni direktor Wienera Städtische Versicherungsverein i predsednik nadzornog odbora Vienna Insurance Group, koji je odigrao glavnu ulogu u strategiji širenja Grupe.

Danas, 30 godina kasnije, Vienna Insurance Group posluje u 30 zemalja. Tržišni udeo od oko 18% čini je vodećom osiguravajućom grupom u centralnoj i istočnoj Evropi, gde se sada generiše više od polovine dobiti i premija Grupe. VIG Grupa je vodeća na tržištu ili je među 5 najboljih u više od 2/3 zemalja regiona. “Takođe koristimo mogućnosti u određenim poslovnim linijama u zemljama kao što su Njemačka, Italija, Lihtenštajn i Severna Europa. Međutim, naš fokus ostaje čvrsto na regionu CEE i velikom potencijalu za rast koji nudi. Pandemija trenutno uzrokuje veliko privredno usporavanje u svim regionima sveta. Na bazi trenutnih prognoza, međutim, oprezno smo optimistični da možemo očekivati oporavak privredne aktivnosti između Austrije i regiona CEE u 2021. godini ", izjavila je Elisabeth Stadler, izvršna direktorica Vienna Insurance Group.
 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?