Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG ostvario rast premije u prvoj polovini godine

28 Aug 2020 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG ostvario rast premije u prvoj polovini godine

Izvor: VIG

Na ostvareni premijski volumen značajno su uticali različiti peropisi vezani za pandemiju Covid-19, uzrokujući značajan pad u nivou poslovanja, posebno u drugom tromesečju. U isto vreme, moglo se primetiti da su se u kasnijoj fazi popuštanja mjra, premije vratile na nivo sličan onom pre početka pandemije. Široka raznolikost Grupe i snažni početak 2020. godine omogućili su volumen premije u iznosu od 5.6 milijardi evra u prvoj polovini 2020. godine, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu za 2,4%. Osiguranje imovine i nezgode zabeležilo je posebno značajno povećanje premije od 7%, uz značajan doprinos sa više tržišta poput Poljske, Rumunije, Slovačke i Austrije. Zdravstveno osiguranje je takođe ostvarilo povećanje premije od 2,6%. Osiguranje automobila, na koje su posebno uticali sigurnosni zahtevi i ograničenja putovanja, ostalo je stabilno sa premijskim volumenom na istom nivou kao u prethodnoj godini. Životno osiguranje sa jednokratnim plaćanjem premije zabeležilo je povećanje premije od 0,7%, dok se redovno životno osiguranje smanjilo za isti iznos.
 
Finansijski rezultat iznosio je 388 miliona evra u prvoj polovini 2020. godine, što je za 8,3% manje od prethodne godine. Rezultat pre oporezivanja u iznosu od 201,2 miliona evra manji je za 21,8% u odnosu na prethodnu godinu. Ovde se uzima u obzir otpis vrednosti od oko 120 milona evra na bugarskom, hrvatskom i gruzijskom tržištu, što je rezultat preispitivanja dobre reputacije u vezi sa događajima oko Covid-19. Razlog pozitivnog razvoja dobiti primarno je, između ostalog, niži kombinovani koeficijent. Najveća tržišta VIG-a u Austriji, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj dala su pozitivan doprinos rezultatu. Rezultat nakon oporezivanja, u prvoj polovici 2020. godine, iznosio je 126,3 miliona evra, što je za 16,3% manje nego godinu dana ranije. Kombinovani koeficijent je poboljšan zbog manjih troškova šteta i šteta povezanih s vremenskim nepogodama. Kombinovani koeficijent grupe od 95,5% bio je 0,9% niži nego u prethodnoj godini. Značajno poboljšanje usledilo je, između ostalog, zbog smanjenja troškova šteta tokom razdoblja "zatvaranja" i nižih šteta vezanih uz vremenske nepogode. Na osnovu povećanja troškova odšteta tokom leta, očekuje se da će se razvoj šteta ponovo normalizovati u drugoj polovini 2020. godine.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?