Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG ostvario net odobit u 2020 godini od preko 231 milion evra

09 Mar 2021 Komentara (0)Novosti / Novosit iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG ostvario net odobit u 2020 godini od preko 231 milion evra

Izvor: VIG

Posmatrajući po segmentima, možemo reći da je u autosegmentu obim premije ostao je na nivou iz prethodne godine za osiguranje od autoodgovornosti, u iznosu od 1,507 milijardi evra. Dobre performanse su postignute u segmentu osiguranja imovine i nezgode, gde su premije porasle gotovo 5% na 4,879 milijarde evra. 

Za životno osiguranje je pak bilo manje interesovanja. Prioritet ljudi se promenio zbog pandemije i prodaja ovih polisa je opala. Redovna premijska životna osiguranja neznatno su se smanjila za 1,5% na 2,609 milijardi evra, dok su, u skladu sa strategijom Grupe, životna osiguranja sa jednokratnom uplatom premije pala za oko 12% na 884 miliona evra.
 
Premije u zdravstvenom osiguranju dodatno su povećane za 1,4% na 703 miliona evra. Covid-19 je generalno doveo do povećane zdravstvene svesti, na što je VIG Grupa brzo reagovala povećanim rasponom usluga. Wiener Städtische Versicherung je u ovom periodu proširio usluge koje su se nudile kroz svoju zdravstvenu aplikaciju, pokrenuo je svoju #stayhealthy platformu sa besplatnim uslugama i pokrenuo aplikaciju "losleben" početkom ove godine. Baltička kompanija BTA Baltics pokrenula je novu i uspešnu aplikaciju za sklapanje zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih usluga. Bugarska kompanija Bulstrad Life dodala je više on-line usluga svojoj izuzetno dobro prihvaćenoj aplikaciji" B-Assist" zbog povećane potražnje tokom pandemije, što je, na primer, uključivalo drugo medicinsko mišljenje za dokumentovane dijagnoze i konsultacije psihologa.
 
Situacija sa Covid-19 je uticala i na obim šteta te je u početnom razdoblju zaključavanja zabelezen pad, posebno kod autoosiguranja, dok se povećao broj nesreća u domaćinstvu. Grupa je zabeležila ukupan pad troškova za štete i naknade osiguranja od 3,2% na nešto više od 7 milijardi evra.
 
Dobit pre oporezivanja u visini od 346 miliona evra bila je na vrhu najavljenog raspona od 300 do 350 miliona evra i oko jedne trećine niža od rezultata ostvarenog u prethodnoj godini. Neto dobit iznosila je 231,5 miliona evra, što je 30% manje u odnosu na prethodnu godinu.
 
Posebno važan momenat poslovanja u 2020. godini je kupovina poslovanja holandskog Aegon-a, u Srednjoj i Istočnoj Evropi, u novembru, čime je ojačana vodeća pozicija na ovom važnom tržištu za poslovanje Grupe.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?