Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG nastavlja pozitivan trend i u trećem tromesečju ove godine

02 Dec 2017 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG nastavlja pozitivan trend i u trećem tromesečju ove godine

Izvor: VIG

Bruto premija u prva 3 tromesečja 2017. godine porasla je za 2,7% na 7,153 milijardi evra. U svim grupama osiguranja ostvaren je zadovoljavajući rast, osim kod jednokratnog životnog osiguranja, gde VIG ciljano nastavlja sprovoditi opreznu politiku prihvatanja u osiguranje. Ne uzimajući u obzir jednokratne premije životnih osiguranja, premije su porasle za 5,6%, što je prvenstveno rezultat osiguranja motornih vozila i ostalih osiguranja imovine i od odgovornosti, čemu su pretežno pridoneli Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Bugarska, Hrvatska i Srbija. Poljska, a Slovačka i Rumunija također beleže povećanje premije životnog osiguranja. U zdravstvenom osiguranju, koje je glavni fokus "Agende 2020", povećanju premije prvenstveno su pridonele Austrija, baltičke države i Gruzija.
 
Dobit Grupe, pre oporezivanja, porasla je na 331 milion evra u prva 3 tromesečja 2017. godine. Tržišta Srednje i Istočne Evrope (CEE) zaslužna su za više od 60% ukupnog iznosa. Porast od oko 10% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine uglavnom je posledica poboljšanja kombinovanog koeficijenta i dobrog razvoja finansijskih rezultata. Povećanje dobiti kod osiguranja imovine i od odgovornosti nadoknadilo je nepovoljan uticaj niskog kamatnog nivoa. Značajna povećanja dobiti u poređenju sa istim razdobljem prošle godine zabeležena su u Poljskoj, Mađarskoj i u ostatku CEE regiona, naročito u Srbiji. Povećanje dobiti u Poljskoj i Mađarskoj zasniva se uglavnom na poboljšanju osiguranja od autoodgovornosti, a u Rumuniji na osiguranju drumskog kaska i na dugoročnim merama za povećanje profitabilnosti.
 
VIG je imao kombinovani koeficijent od 97,3% u prva 3 tromesečja 2017. godine u odnosu na 97,9% u 2016. godini. Tako su i koeficijent šteta i koeficijent troškova bolji u odnosu na prošlu godinu. Austrija, Poljska, Srbija i baltičke države prvenstveno su pridonele smanjenju ukupnog kombinovanog koeficijenta, što je uglavnom posledica povećane profitabilnosti u motornim osiguranjima.
 
Omer solventnosti na nivou VIG grupe koja se kotira na berzi iznosio je 224,8% na dan 30. septembar 2017. godine, čime je ponovo potvrđen izuzetan omer ostvaren u prvoj polovini 2017. godine koji je tada iznosio 224,5%. Finansijski rezultat od 732 miliona evra za prva 3 tromesečja 2017. godine predstavlja rast od 4,1% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. Povećanje je rezultat rasta tekućih prihoda zbog potpune konsolidacije neprofitnih stambenih štedionica i veće realizirane dobiti od prodaje akcija. Ulaganja kapitala Grupe, uključujući novac i novčane ekvivalente na dan 30. septembra 2017. godine, porasla su na 37,2 milijarde evra zbog povećanja investicionih aktivnosti, dok su 31. decembra 2016. godine iznosine 36,2 milijarde evra.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?