Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

VIG kupio poslovanje Aegon-a u srednjoj i istočnoj Evropi

30 Nov 2020 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Wiener Stadtische Osiguranje / Wiener / VIG / VIG Grupa / Vienna Insurance Group /

VIG kupio poslovanje Aegon-a u srednjoj i istočnoj Evropi

Izvor: VIG

Nakon uspešnog zatvaranja akvizicije, Vienna Insurance Group podići će se sa šestog mesta na poziciju tržišnog lidera u Mađarskoj. ukupna vrednost transakcije iznosi 830 miliona evra.

"Preuzimanje Aegon-a za srednju i istočnu Evropu (CEE) važan je korak za našu grupu da održivo ojača vodeću poziciju u regionu CEE i iskoristi nove mogućnosti. Portfelji kompanija uključenih u obim transakcije savršeno dopunjuju naše postojeće jedinice i jačaju našu diverzifikaciju u tim zemljama. U Mađarskoj pravimo skok na vrh. To će nas učiniti, kao i u Austriji, tržišnim liderom u svim našim neposrednim istočnim susednim zemljama (Češka, Slovačka i Mađarska). U Turskoj uspevamo ući na tržište životnih osiguranja, a u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj možemo značajno proširiti svoj potencijal u poslovanju sa penzionim fondovima. Kupovinom kompanije za upravljanje imovinom Aegon-a u Mađarskoj, ne širimo samo vlastite aktivnosti upravljanja imovine, već stičemo dragoceno znanje i resurse", kaže izvršna direktorka Elisabeth Stadler o uspešnom dogovoru s Aegon-om.
 
Sa 389 miliona evra ostvarenih u 2019. godini, mađarska osiguravajuća kuća čini 2/3 volumena premije iz ove akvizicije. Ima uravnoteženu kombinaciju linija životnog i neživotnog osiguranja i snažnu prodajnu mrežu, uglavnom putem vlastitih agenata i brokera. Aegon u Mađarskoj je trenutno rangirn kao treći na tržištu neživotnih osiguranja i sedmi na tržištu životnih osiguranja. Zajedno sa UNION Biztosító, Vienna Insurance Group može povećati svoj trenutni tržišni udeo sa 8% na više od 19%. Kompanija za upravljanje imovinom u Mađarskoj nudi čitav niz usluga u ovom poslovnom segmentu u regionu CEE i upravlja imovinom od približno 1,8 milijardi evra. To ga čini četvrtom najvećom kompanijom za upravljanje imovinom u Mađarskoj.
 
Kada se radi o Turskoj dogovor s Aegon-om označava proširenje na posao životnog osiguranja, gde Vienna Insurance Group trenutno zastupa neživotno osiguravajuće društvo Ray Sigorta. Aegon Turska je sedmi na tržištu životnih osiguranja, vodeći na tržištu koji nudi nekreditna životna osiguranja i snažno se fokusira na digitalnu korisničku uslugu. Posao životnog osiguranja, kojim obično dominira banko prodaja, uglavnom se distribuira putem vlastitih i spoljnih agenata. U 2019. godini ostvaren je obim premije od 114 miliona evra. Poljska kompanija i njena rumunska kćerka firma fokusirani su na pružanje tradicionalnih i unit linked životnih osiguranja. U Rumuniji se životno osiguranje uglavnom generiše kroz bankarsku saradnju s rumunskom Banca Transilvania. Dve kompanije za životno osiguranje u Poljskoj i Rumuniji ostvarile su u 2019. godini zajedno premiju od 85 miliona evra (62 miliona evra Poljska i 23 miliona evra Rumunija).
 
Dogovorena transakcija podleže potrebnim regulatornim odobrenjima te se formalno zatvaranje preuzimanja Aegon-ovih kompanija očekuje se u drugoj polovini 2021. godine. Inače kompanije koje su predmet pruzimanja u 2019. godini su ostvarile 50 miliona evra netodobiti i imaju oko 1.650 zaposlenih.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?