Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Useve osigurao svaki četiristoti poljoprivrednik

25 Jul 2014 Komentara (0)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje od elementarnih nepogoda Zaštita imovne /

Useve osigurao svaki četiristoti poljoprivrednik

Izvor: RTS

Selo Hum kod Niša u junu je gradom bilo pogodjeno u dva navrata. Bratislav Živanović voćnjak je zaštitio protivgradnom mežom, ali pšenica i kukuruz pretrpeli su veliku štetu, koju će sam morati da podnese jer, ni pored visokih subvencija, nije osigurao useve.

"Naše razmišljanje je - neće valjda grad baš mene, zaobići će valjda moju parcelu ili naše selo", kaže Živanović. "Sam sam kriv, imao sam ponude osiguravajućih kuća, organizovana je i edukacija."

Sa pogodnostima su upoznati i ostali poljoprivrednici, ali se za osiguranje useva odlučilo samo njih desetak. Ostali su smatrali da je osiguranje nepotrebno ili nisu imali dovoljno novca.

Uz visoke subvencije, to je ipak loš izgovor, jer za osiguranje hektara pšenice proizvođač plaća 700 dinara, dok ostatak pada na teret grada i države.

Novica Jovanović iskoristio je subvencije, pa iako mu je šteta na voćnjaku 100%, prihod će na kraju imati kao u godini najboljeg roda. Za tu parcelu platio je polisu 3.000 dinara, a od osiguranja će dobiti  oko 300.000 dinara.

Više od 500 proizvođača javilo se Upravi za poljoprivredu tek pošto im je grad uništio useve.

"Apel je za sledeću godinu da se osiguraju usevi, jer za to postoje sredstva koja se nažalost ne iskoriste", naglašava Saša Stoiljković, načelnik Gradske uprave za poljoprivredu. "Trenutno je milion dinara opredeljeno, a za sledeću godinu planiramo veća sredstva."

Loš odziv još je teže shvatiti kada se zna da Uprava za poljoprivredu svakodnevno u niškim selima informiše proizvođače o svim povoljnostima osiguranja.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?