Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Upravljanje imovinom postalo potporni stub Generali-jevog poslovanja

19 Nov 2020 Komentara (0)novosti / Novosti iz oiguranja / Generali / Generali Grupa /

Upravljanje imovinom postalo potporni stub Generali-jevog poslovanja

Izvor: Financial Times

Naime, taj segment je doneo rast prihoda od 33% na godišnjem nivou i potpomogao poslovanje Generali-ja tokom pandemije Covid-19. Najveće osiguravajuće društvo u Italiji pre 2 godine je odlučilo ojačati svoje poslovanje u sferi upravljanja imovinom, a sada planira ući među 5 najsnažnijih globalnih igrača u tom segmentu. Radi se o dijametralno suprotnoj poslovnoj strategiji u odnosu na konkurente.
 
Naime, dok većina drugih osiguravajućih kuća u Evropi izdvaja upravljanje imovinom kako bi održali konkurentnost, Philippe Donnet ističe da će produktivna kombinacija osiguranja i upravljanja imovinom pokretati Generali-jev rast. „Naša strategija dobro je funkcionisala pre Covid-19 krize, a dobro funkcioniše i sada“, kazao je čelnik Generali-ja. Uprkos padu neto dobiti grupe za 40% u prvih 9 meseci na 1,29 milijardi evra, Generali je prošloge nedelje najavio bolju operativnu dobit od očekivane od 4 milijarde evra jer su prognoze analitičara nadmašene za 13%. Osiguravajuća kuća je poručila akcionarima i da će obnoviti isplatu dividende čim im to dopusti finansijski regulator.
 
Donnet ističe kako se strategija usvojena znatno pre pandemije, a koja je trebala odgovoriti na izazove okružja niskih kamatnih stopa, sada pokazuje isplativom te je kompanija na putu dostizanja trogodišnjeg cilja rasta zarade između 6% i 8% do 2021. godine. „Takođe smo uspeli uštedeti dodatnih 100 miliona evra preko prošle godine najavljenih 200 miliona evra ušteda“, istakao je Donnet.
 
Čelnik Generali-ja ne odbacuje mogućnost potencijalnih akvizicija u segmentu upravljanja imovinom, a istovremeno je demantovao planove prodaje Mediobanci kontrolnog udela u Banca Generali.  Prošle godine, u sklopu kupovine slovenačke osiguravajuće kuće Adriatic Slovenica i KD Skladi, Generali je stekao i vlasništvo nad društvom za upravljanje investicionim fondovima KD Locusta, a ovodruštvo je u skladu sa tim, u septembru 2019. godine promenilo ime u Generali Investments.
 
Philippe Donnet je u razgovoru za Financial Times istakao da je Generali otvoren za jačanje „strateškog partnerstva“ s Cattolica Assicurazioni, italijanskim osiguravačem koji je trenutno u problemima. Ta kompanija je delomično u vlasništvu američkog konglomerata Berkshire Hathaway kojem je na čelu čuveni investitor Warren Buffett. Berkshire Hathaway je u junu kupio 24% udela u Cattolica Assicurazioni.
 
Sa druge strane, Donnet je istakao kako veruje da bi za Generali bilo zahtevno proširiti poslovanje na tržištima poput kineskog, gde tržište osiguranja karakteriše dominacija domaćih kompanija. „Želimo jačati našu vodeću poziciju u Evropi radije nego ići na druga tržišta“, zaključio je Donnet.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?