Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Uniqa ostvarila dobit od preko 148 miliona evra u prvih devet meseci

24 Nov 2016 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Uniqa / Uniqa osiguranje / Uniqa Grupa /

Uniqa ostvarila dobit od preko 148 miliona evra u prvih devet meseci
Izvor: Uniqa Grupa
 
U segmentu zdravstvenih osiguranja Uniqa je ostvarila rast od 4% te je premija iznosila 778,8 miliona evra, dok je u imovini i nezgodi premija rasla 2,4% na 2,079.1  miliona evra na kraju trećeg tromesečja 2016.godine. U životnom osiguranju premija je smanjena 9,2% na 1,895.3 miliona evra, primarno zbog smanjenja jednokratnih uplata u segmentu životnih osiguranja. 
 
Ukupni operativni troškovi, umanjeni za proviziju reosiguranja, porasli su za 1,7% na 1,015 milijardi evra, troškovi akvizicije umanjeni su za 0,8% na 702,7 miliona evra, dok su se administrativni troškovi popeli za 7,8% na kraju trećeg kvartala na 312.4 miliona evra, a što je rezultat troškova povezanih sa inovacionim i investicionim programom.
 
Neto investicioni prihod je pao za 20,7% na 490,1 miliona evra, delomično zbog negativnog uticaja valutnog kursa. Investicije Uniqa grupe, uključujući ulaganja po unit linked i index linked proizvodima, povećana su u odnosu na prošlu godinu i iznose gotovo 30,585 milijardi evra.
 
Konsolidovani profit je smanjen za 39,3% na 148,8 miliona evra. 
 
"Treće tromesečje 2016. godine bilo je pod uticajem većeg od prosečnog broja velikih šteta u Austriji i međunarodnim tržištima. Kao rezultat toga, kombinovani omer u imovinskim osiguranjima i nezgodi blago je porastao na 98,2% u prvih 9 mjeseci ove godine. Nismo zadovoljni s ovim rezultatom, što je znatno više nego što smo očekivali. Prema tome, mi ćemo i dalje jednakim intenzitetom ulagati napore u postizanje daljnjih poboljšanja na tom području na održivoj osnovi. Vratiti se na put iz poslednjih godina sa stalnim smanjenjem kombinovanog omera je top prioritet za nas", ističe CEO Andreas Brandstetter.
 
Na početku 2016.godine, Uniqa je lansirala najveći inovacioni program u istoriji kompanije i planira uložiti oko 500 miliona evra na redizajn poslovnog modela, podizanje stručnosti zaposlenih te u potrebne IT sisteme u narednih 10 godina. Dobar udeo ovih budućih investicija će imati svoj efekat u 2016.godini. U kombinaciji s teškim tržišnim uslovima kao što su niske kamatne stope, umanjen investicioni prihod i politička nesigurnost na pojedinim tržištima, Uniqa očekuje da će bruto dobit u 2016. godini biti i do 50% niža nego 2015. godine.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?